IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" е допусната до приватизацията на "Башнефт"

Няма законови пречки държавна компания да не участва в приватизацията на "Башнефт", обясни Алексей Улюкаев

19:52 | 02.09.16 г.
"Роснефт" е допусната до приватизацията на "Башнефт"

"Роснефт" е допусната до участие в приватизацията на петролната компания "Башнефт", съобщи руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкоев, цитиран от РИА Новости.

"В юридически смисъл "Роснефт" е допусната до приватизацията на "Башнефт", каза Улюкаев и се позова на текст от руското законодателство, който позволява на държавна компания да участва в приватизацията на предприятие, ако сделката е в интерес на развитието на фондовия пазар, технологиите и т.н.

Ако правителството поиска да спре участието на "Роснефт" в тази сделка, то трябва да бъде издадена специална заповед за това, обясни още министърът.

"Роснефт" не крие апетитите си за покупка на дял от "Башнефт" още с обявяването на плановете за приватизацията на компанията. Премиерът Дмитрий Медведев обаче се противопоставяше на подобна сделка. Първият вицепремиер Игор Шувалов дори предложи първо да бъде приватизирана част от самата "Роснефт", а едва тогава "Башнефт" в опит да спре подобна сделка.

Ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин, който е дългогодишен сътрудник на президента Владимир Путин, обаче направи сметка преди дни, че руският бюджет може да спечели повече, ако позволи на неговата компания да купи контролния пакет в "Башнефт". "Роснефт" може да си позволи да плати 5 млрд. долара за пакета от акции, тоест с премия спрямо цената на акциите на компанията на пазара.

При последващата приватизация на 19,5% от "Роснефт" в хазната ще влязат и още 11 млрд. долара, посочи още Сечин. Оценката на дела е на италианската банка Intesa Sanpaolo.

Улюкаев коментира днес, че оценката на банката е "близка до реалността" и допълни, че очаква приватизацията на петролния гигант да се случи до края на годината. "Рискове винаги има", коментира руският министър на икономическото развитие, цитиран от ТАСС. Според него вероятността продажбата на пакета да се случи в посочения срок е 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още