IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват бившия премиер на Румъния по нови обвинения

Виктор Понта е взел 220 хил. евро от румънски бизнесмен, за да го включи в избирателните листи

21:48 | 06.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Разследват бившия премиер на Румъния по нови обвинения

Румънският антикорупционен орган - Националната дирекция за борба с корупцията, разследва бившия премиер Виктор Понта по нови обвинения, съобщи Ройтерс. Съмненията са насочени към злоупотреба с власт и съучастие в данъчни престъпления.

Срещу Понта вече се водят дела за пране на пари, фалшифициране и укриване на данъци. Бившият румънски премиер отхвърля тези обвинения. Той напусна поста си в края на миналата година след инцидент в нощен клуб в Букурещ.

При пожар в дискотеката загинаха десетки, а разследването показа, че не са изпълнени изискванията за безопасност. Хиляди румънци излязоха на антиправителствен протест с искания за оставката на Понта, коментирайки че корупцията в страната е причината за големия брой загинали в пожара в нощния клуб.

Сега прокуратурата обвинява Понта и че през 2012 година като премиер и лидер на Социалдемократическата партия е добавил името на бизнесмена Себастиан Гица на избираема позиция в партийната листа за парламентарните избори.

Срещу това премиерът е получил 220 хил. евро. С тези пари партията на Понта е поканила "известна личност", чрез която е натрупан електорален капитал. Прокурорите отказват да съобщят името на тази известна личност. 

Гица спечели депутатско място през 2012 година, припомня още Ройтерс. Прокуратурата разследва и него за укриване на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още