IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина предлага участие на "Газпром" във въгледобивната промишленост

Предложението е свързано с дължими компенсации за руската компания, възникнали още по времето на СССР

17:42 | 13.09.16 г. 3
Атина предлага участие на "Газпром" във въгледобивната промишленост

Гърция предлага на "Газпром" да участва във въгледобивната промишленост в страната, съобщава руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Според изданието Атина ще предложи участието на руската компания в мина за лигнитни въглища в град Веви, Северна Гърция.

Запасите в мината се оценяват на около 140 млн. тона.

Проектът е свързан с разширяването на електроцентрала във Флорина, допълва Greek Reporter. "Газпром" трябва да вложи 800 млн. евро за реализацията на идеята. "Газпром" може да участва чрез Prometheus Gas - съвместно дружество между руската компания и гръцката Copelouzos.

Според "Комерсант" обаче "Газпром" не е заинтригуван от офертата за участие в сфера, в която няма много опит, още повече, че Гърция предлага тази възможност като компенсация за неизплатени задължения още от времето на СССР.

Руското издание посочва, че задълженията на гръцката страна са възникнали във връзка с междуправителствено споразумение, подписано през 1987 година. Гърция обаче не е успяла до 1992 година да разшири своята инфраструктура и да приема по-големите количества газ, които е договорила. През 1993 година Атина е предложила като компенсация "Газпром" да изгради няколко газопровода и съоръжения в страната, но тези проекти така и не са били реализирани.

От "Газпром" оценяват, че Гърция им дължи компенсации в размер на 250 млн. долара.

В събота премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас разговаря с първия вицепремиер на Русия Аркадий Дворкович в рамките на Международния панаир в Солун. След срещата Дворкович коментира, че Гърция е предложила съвместни предприятия в областта на добивната промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Tutankhamon
преди 7 години
...Вярно бе, как не се сетих: За еврейски - да, в някакъв виц но, за "гръцки миньори" съвсем не бях чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Tutankhamon
преди 7 години
-Хеле: Някой да ме ободри, че на света имало и по-големи "тарикати" и от назе....Друг въпрос, дали ако гърчулята се пишат тарикати, рашките ще се направят на серсеми...примерно ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още