IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: Четвъртото тримесечие ще подскаже в каква посока е поела Гърция

Страната ще приключи преговорите с кредиторите в края на септември, смята икономическият министър

19:24 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцката икономика ще запише ръст от 2,7% в периода между юни 2016 година - юни 2017 година, коментира икономиският министър на страната Йоргос Статакис, цитиран от Ana Mpa. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 0,2% спрямо първото тримесечие, а първоначалните изчисления са, че тенденцията ще се запази и през третото тримесечие, посочи още министърът.

За него четвъртото тримесечие ще е от ключово значение за развитието на гръцката икономика. Ръст в последните три месеца ще подскаже, че страната е поела по верния път, записвайки три поредни тримесечия с икономическа експанзия.

Статикис смята, че комбинацията от износа, стабилното увеличаване на заетостта и други индикатори показват, че икономиката на Гърция се завръща към растеж.

Гръцкият икономически министър е част от екипа на правителството, който участва в преговорите с кредиторите на страната. Той е уверен, че Гърция ще приключи първия преглед по програмата до края на септември и ще получи последния транш от 2,8 млрд. евро до средата на октомври.

Преговорите за социалните осигуровки за фермерите не са част от първия преглед, посочи още Статакис. Министърът на труда Йоргос Катругалос пък обеща, че няма да има намаление на основните пенсии. Намаление обаче ще има за добавките, когато те, заедно с основната пенсия, надхвърлят 1 300 евро на месец

Правителството на СИРИЗА пое ангажимент още за либерализация на енергийния пазар, ускоряване на приватизацията и промени в банковото управление, припомня "Катимерини".

В Атина разговорите между правителството и кредиторите започнаха в началото на седмицата. Според източник на Ana Mpa към тях се присъедини и представителят на Международния валутен фонд (МВФ) Делия Велкулеску. Сред основните теми са изпълнението на заложените в програмата цели, които ще освободят поредния транш в размер на 2,8 млрд. евро, подготовката за втория преглед на програмата, както и проектозакон за доброволно разкриване на недаклариран доход.

По време на срещите се коментират още и теми, свързани с публичните разходи на Гърция, социалното благосъстояние и стратегия за развитие на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още