IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извеждането на стари реактори в Литва, България и Словакия коства милиарди евро

Доклад на Европейската сметна палата ще покаже напредъка на процеса в трите страни

14:47 | 16.09.16 г. 4
Извеждането на стари реактори в Литва, България и Словакия коства милиарди евро

„Няколко милиарда евро“ ще коства извеждането от експлоатация на ядрени мощности от първо поколение в България, Литва и Словакия. Сумата вероятно ще се удвои, ако бъдат включени разходите за депониране на ядрените отпадъци.

Това е основният извод в анализ на Европейската сметна палата, посветен на програмата за извеждане от експлоатация на ядрени централи в източноевропейските страни. Докладът ще бъде представен на 20 септември, анонсират от Палатата.

Документът ще представи напредъка на трите страни по проектите, направен след 2011 година. Според одиторите на ЕС прогрес е налице, но пък има и предизвикателства, които остават пред страните.

Последният доклад на институцията по темата беше изготвен през 2011 година. В него одиторите посочиха, че има забавяне в изпълнението на проектите. Отчетени бяха и преразходи по извършените дейности за извеждане от експлоатация на съоръженията.

Реакторите бяха спрени в периода 2002 – 2009 година, но към 2011 година все още няма ефективна организация по извеждането от експлоатация.

България, Литва и Словакия се съгласиха при преговорите за присъединяване към ЕС да се откажат от съветските си реактори от първо поколение. Този ангажимент беше свързан с повишаване на ядрената безопасност в страните.

Затворени бяха общо осем реактора, четири от които в България, в три централи пред края на техния експлоатационен живот. Това е свързано с много разходи, затова и ЕС се включи с финансова помощ за подпомагане на процеса, посочват още от Европейската сметна палата. 

По оценка на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО), което се занимава с извеждането на първите четири блока от ядрената ни централа, разходите по процеса ще бъдат около 1,1 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
...И за "шисташките" простотии да не говорим. Най-да говорим за онаа простотия кривата, дето за наказание министър я направиха на...образУванието. Сега всички тя ще ги облъчва още и по служебно задължение. Не, нема такава държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
А колко е общата вреда нанесена от зелените методи за производство на ток, за това статия никъде няма... Никой не смее да спомене огромните тревисти площи, които биват унищожавани от производството на био-горива и гладът в развиващите стани причинен от зелените горива. А да не говорим за вредата от токсичните материали върху природата нужни за производството на слънчеви панели и вредата върху биоразнообразието на птиците причинена от вятърните централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
freegan
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=xVxc8cKqztc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още