IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Облекчената парична политика не увеличава неравенството

Според германската централна банка ниските лихвени проценти всъщност може да смекчат различията в доходите

21:27 | 19.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Твърденията, че облекчената парична политика води до повече неравенство, са много съмнителни, а ниските лихвени проценти всъщност може да смекчат различията в доходите. Това е изводът от проучване на германската централна банка Бундесбанк, публикувано заедно с месечния доклад на регулатора и цитирано от Bloomberg.

„Често срещаното твърдение, че мерките на паричната политика увеличават неравенството не е обосновано. То е извлечено от наблюдения, основани на ненадеждни генерализации, пренебрегващи забавените ефекти върху разпределението на благосъстоянието и които не се базират на правилните параметри за сравнение“, пише в доклада на Бундесбанк.

Bloomberg посочва, че именно в Германия са едни от най-големите опоненти на ултраоблекчената парична политика на ЕЦБ. Основните критики са, че ниските лихви ощетяват вложителите и водят до бедност сред по-възрастните хора.

Йенс Вайдман, председател на Бундесбанк и един от двамата германци в Управителния съвет на ЕЦБ, по-рано тази година припомни на съгражданите си, че германците не са само вложители, но и „работещи хора, данъкоплатци, длъжници и като такива извличат полза от ниските лихвени проценти“. 

Част от проблема при твърденията за влиянието на политиките върху неравенството идва оттам, че централните банки като цяло реагират на икономически параметри. Така става трудно да се прецени кои ефекти идват от действията на регулатори и кои – от икономиката. Освен това, за да се разбере влиянието на централните банки, трябва да се знае какво е щяло да се случи без съответната парична политика, посочват експертите във Франкфурт.

Позовавайки се на редица изследвания, Бундесбанк опитва да покаже, че паричната политика като цяло има слабо влияние върху неравенството и че ниските лихвени проценти понякога допринасят за свиване на пропастта между доходите на различните групи от населението.

Хората, които активно търгуват на финансовите пазари, може да извлекат полза от промени в лихвените проценти, докато домакинствата, спестили много, може и да загубят. Същевременно понижението в безработицата, което обикновено идва с експанзионистичната парична политика, е от полза на хората с ниски доходи. Длъжниците също биха приветствали по-евтините кредити.

Докладът посочва още, че равенството в доходите не може да бъде цел на една централна банка, която има мандат за гарантиране на ценовата стабилност, но не може и да бъде игнорирано.

Отделно от изводите за паричната политика и неравенството Бундесбанк предупреждава, че германският икономически ръст може да се забави през третото тримесечие, основно заради слабото търсене на продукти за износ.

„След здрав растеж през пролетта германската икономика вероятно ще се разширява с по-бавен темп през третото тримесечие на 2016 г. Това отчасти отразява значителното влошаване в корпоративните нагласи“, пише в доклада. „Икономическите показатели в началото на периода бяха много слаби, особено в индустрията“, се казва още в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 7 години
това не го проумявам.....ВЪОБЩЕ! Цел екип на дойчебанк ни казва следното:НАРКОТИЦИТЕ НЕ СА ВРЕДНИ ЗА ОРГАНИЗЪМА, ТЕ НЕМА ДА ГО УБИАТ, САМО ШЕ ГО КАРАТ ДА СЕ ЧУСТВА ДООБРЕ И У ЕУФОРИА! Е черния дроб и некои други системи в него може да пострадат, обаче, като цяло политиката на приемане на хероин е полезна за здравето на секо органични същество. требва да се знае какво би се случила без приемането на хероин. например, въпросниа оргънизъм би умрял, защото щеше да отиде на война и борба слещу системата. ВЕЧЕ НЕМАТ СРАМ. ПЕЧЕЛЪТ ПАРИТЕ СИ ДОКАТО СПЪТ, КАТУРВАТ МИЛИАРДИ ХОРА В ПРОПАСТТА, НО.................били прави,били полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
А дали облекчената парична политика ще спаси Deutsche Bank защо мълчат по въпроса? Какво става с една банка, която има заделени 5 милиарда капитал за покриване на разходи по съдебни спорове и тя бива глобена с 14 милиарда $... Може ли банка с 18 млрд. $ собвен капитал със съмнително качество и още по-съмнителни активи изобщо да оцелее след глоба от 14 милиарда $, това е въпросът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още