IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия ще се възстанови от слабото второ тримесечие

Централната банка очаква стабилизиране на икономиката през летните месеци

14:06 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Германската икономика ще се възстанови през следващите месеци след слабото второ тримесечие, а въздействието на британското решение за напускане на Европейския съюз ще бъде ограничено в близко бъдеще”, съобщава Ройтерс, позовавайки се на месечния доклад на германската централна банка Бундесбанк.

Най-голямата икономика в еврозоната беше изправена пред понижение в промишленото производство, слаби поръчки и спад в износа, които породиха съмнения, че Германия може да се окаже в капана на по-сериозно глобално забавяне.

Но Бундесбанк отхвърли тези опасения, подчертавайки, че еднократни фактори са довели до лошото представяне, като в същото време  увери, че икономиката продължава да стои на твърда основа.

В доклада си Централната банка посочва, че очаква продукцията да се увеличи през летния сезон. Според банката  движещите фактори на вътрешния пазар остават непокътнати, между които е и стабилният пазар на труда, повишаването на реалните заплати и разширяването на фискалната политика. 

В юнския си доклад Централната банка прогнозира годишен ръст от 1,7 на сто през 2016 г. – колкото и миналата година – и споделя мнението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че безпрецедентната програма за стимули съживява икономическия ръст и инфлацията.

Прогнозата съвпада и с очакванията на правителството в Берлин.

Според Бундесбанк мерките на ЕЦБ от декември ще добавят между 0,1 и 1 процентен пункт към годишната инфлация между 2016 и 2018 г. Приносът на мерките от март се очаква да бъде по-малък.

От банката посочват, че оценка на въздействието от британския референдум е много трудно да се направи сега, но допълват, че засега влиянието в краткосрочен план е ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още