IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: След слабо второ тримесечие в Германия се очаква стабилен ръст

Между януари и март германската икономика нарасна с 0,7% на тримесечна база и беше двигателят на неочаквано високия растеж в еврозоната

15:27 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст в Германия ще се забави рязко през второто тримесечие, преди да се възстанови по-късно през годината и да се върне към стабилен темп, посочва германската централна банка Бундесбанк в месечния си доклад, цитиран от Ройтерс.

На фона на първото тримесечие растежът през периода април – юни ще е по-слаб заради понижение в поръчките за износ от сектора на индустрията и заради колебания при строителството, тъй като ефектите от сравнително топлата зима избледняват.

Между януари и март германската икономика нарасна с 0,7% на тримесечна база и беше двигателят на неочаквано високият растеж в еврозоната, коментира Ройтерс.

„Положителните нагласи в проучванията сред бизнеса и домакинствата подсказват, че след слабо второ тримесечие ръстът ще се ускори през идните шест месеца“, посочва Бундесбанк.

Централната банка очаква годишен ръст от 1,7 на сто през 2016 г. – колкото и миналата година – и споделя твърдението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че безпрецедентната програма за стимули съживява икономическия ръст и инфлацията.

Прогнозата съвпада и с очакванията на правителството в Берлин.

Според Бундесбанк мерките на ЕЦБ от декември ще добавят между 0,1 и 1 процентен пункт към годишната инфлация между 2016 и 2018 г. Приносът на мерките от март се очаква да бъде по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още