IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парадокс след избора за Brexit

Стабилният растеж на британската икономика от вота около Brexit може да бъде лоша новина както за страната, така и за континента

15:45 | 26.11.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След резултатите от изборите за президент в САЩ европейските лидери залагат още повече на солидарността. В тази хаотична година обаче се появява още една отрезвяваща мисъл. Стабилният растеж на британската икономика от вота около Brexit може да бъде лоша новина както за страната, така и за континента, коментира за BloombergView главният икономист на Bloomberg Intelligence за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) Джейми Мъри.

Икономическата картина във Великобритания засега е доста по-добра от очакваната. Производството се е разраснало с 0,5% през третото тримесечие, което е обратно на свиването, прогнозирано от мнозина. Има добри причини да подозираме обаче, че Великобритания все още не е излязла от критичния период. Обезценяването на паунда ще има унищожителен ефект върху покупателната сила на домакинствата, а по-слабите инвестиционни разходи на компаниите заедно с по-бавното наемане на нови служители вероятно ще спъне активността. Именно затова очаквам икономическият растеж да се забави през следващите тримесечия, пише Мъри.

Но ако греша?

Представете си, че потребителите спестяват по-малко от очакваното, износителите улавят всяка възможност, предложена им от по-слабата валута, а компаниите държат портфейлите си отворени. Британската икономика накрая може всъщност да се разширява стабилно с традиционния си темп на растеж през следващите две години. Това ще бъде поразително постижение за устойчивостта и успокоение за тези, които иначе може би биха останали без работа. Жизнените стандарти все пак биха били по-ниски като последствие от вота около Brexit заради свързаните с тях валутни движения, но най-лошите резултати ще бъдат избегнати. Това би трябвало да бъде благоприятно развитие.

Струва си да се запитаме обаче как може да се отрази това върху преговорите на правителството с ЕС. Моето предположение, пише Мъри, е че няма да е добре.

Европейският съюз предоставя търговски предимства на членките си, но някои от тях понесоха висока цена за строгите икономии и други лоши политики, наложени през последните години. За да оцелее съюзът, Гърция, Португалия и други затруднени страни ще трябва да бъдат убедени, че е по-добре да останат в него, отколкото да излязат. Един от начините да се постигне това ще бъде да се даде на тези страни повече пространство да се справят с унищожителните последствия от икономиите. Без повече гъвкавост те може да започнат да се чудят дали животът извън ЕС няма да е по-добър.

Друга възможност е излизането от ЕС да бъде направено по-малко привлекателно. Ако растежът на Великобритания остане стабилен, краткосрочните разходи от напускане ще изглеждат малки. А за тези, които искат да опазят съюза, това ще бъде добър стимул да покажат, че дългосрочните разходи от Brexit са големи.

Великобритания е в трудна позиция за преговори. Вече е вероятно, освен ако не се направят отстъпки по свободното движение на хората, да се окаже, че Великобритания ще трябва да работи със стандартните мита, определени от Световната търговска организация. Колкото по-добре изглежда Brexit, толкова по-трудно може да е за Великобритания да си подсигури търговски отстъпки. А тъй като останалите крайни варианти изглеждат все по-поляризирани – споразумение тип Норвегия или правила на СТО, с малък шанс за междинен вариант – сътресенията на пазарите са неизбежни, докато преговорите навлизат в последните си фази.

Така че макар да е радващо, че британската икономика се справя толкова добре, завършва Мъри, опасявам се, че добрите новини сега може да предизвикат лоши новини по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Обяснението как се пишат подобни статии е много просто. Това е превод на някаква статия написана целево. Икономиката е 100% психология, ако успееш да убедиш масата в нещо ще успееш да направиш това нещо реалност. Има много добри идеи и полезни и добронамерени и не са се реализирали точно защото този който е убеждавал не е бил достатъчно добре подготвен. Обратното също се е случвало - чудовищни идеи са били приемани и съответно са се материализирали, защото този който е убеждавал е бил много добре подготвен. При англичаните подготовката е на ниво, идеите се виждат какви са и качеството е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
bigi
преди 7 години
E,какво странно има? Страната си е в Европейския съюз и върви нагоре. Когато стане факт излизането и, и тогава продължи да расте,тогава ще е парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Тука единствения ПАРАДОКС е как може да се пишат такива статии? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Инвестициите са секнали, но икономиката се разширява - това просто не е невероятно, то е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 7 години
"Стабилният растеж на британската икономика от вота около Brexit може да бъде лоша новина както за страната, така и за континента"Вие четете ли се какви анонси поставяте? Преписан директно или мислен от идиотт, няма значение. Пропагандата трябва да стъпва на някаква "здрава" почва поне! Тук имаме шизофренна олигофрения в тълкуването!Как е възможно по-доброто икономическо представяне да преставлява проблем за Великобритания?Значи излиза така, че ако се беше сринала, това щеше да е супер, защото еврогейтаците щяха да са доволни и да и пуснат милостиня при преговорите! Що за ***!С преписването на подобни статии, няма как да не губите потребители на сайта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още