IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за релокация на бежанци трябва да приключи през 2017 г.

Има значителен напредък по разселването на хората от бежанските лагери в Италия и Гърция, сочи доклад на ЕК

17:28 | 14.11.16 г.
<p>
	Бежански лагер в Гърция. Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Бежански лагер в Гърция. Снимка: архив Ройтерс

Има значителен напредък по отношение на процеса по релокация на бежанци в Европейския съюз спрямо 2015 година, сочат данните на Европейската комисия (ЕК). Говорителят на комисията Наташа Бруно посочи, че очакванията са програмата да бъде финализирана към края на 2017 година.

Фокусът на програмата е държавите да изпълнят своите ангажименти, а не толкова да следи коя държава колко бежанци е приела и какви ще бъдат санкциите, ако не ги изпълнят, посочи още Бруно по време на брифинг в Брюксел.

Доклад на ЕК към 11 ноември 2016 години разкрива, че в друга държава от ЕС вече са преместени 1,57 хил. бежанци, първоначално пристигнали в общността в Италия, както и 5,4 хил. бежанци, пристигнали в Гърция.

Общо в програмата по релокация нов дом в рамките на ЕС трябва да намерят 160 хил. бежанци. 

От данните на Брюксел е видно още, че България е приютила 29 бежанци от Гърция. По плановете за релокация в страната ни трябва да приемем общо 1,27 хил. души. Най-много бежанци по програмата е приела Франция – 1,92 хил. от Гърция и 231 души от Италия. Страната трябва да приеме общо 16,6 хил. бежанци от лагерите в Гърция и Италия.

Най-голяма отговорност по програмата се пада на Германия – страната трябва да приеме 27,3 хил. бежанци. Към 11 ноември обаче в Германия са настанени 20 души от Италия и 196 от Гърция.

Голям брой бежанци по програмата за релокация е приела и Холандия – общо 1005 души, от които 629 души от лагерите в Гърция.

Унгария и Австрия не са приели ниго един бежанец по тази програма. 

Темата за бежанската вълна можете да проследите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още