IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ трябва да запази сегашната си монетарна политика

Целта на безпрецедентната монетарна подкрепа цели връщането на инфлацията до нивата около 2%, посочи председателят на институцията

20:00 | 21.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да запази сегашното си ниво на монетарна подкрепа, с което да върне инфлацията до определените от институцията нива от 2 на сто. Това коментира председателят на централната банка Марио Драги пред европейските депутати, пише Ройтерс.

Целта на "безпрецедентната парична подкрепа" е именно връщането на инфлацията до нивата, определяни от ЕЦБ - "малко под, но близо до 2%", каза още той.

Марио Драги представи своя годишен доклад пред Европейския парламент, припомня Bloomberg.

По време на дебатите след речта на Драги депутати критикуваха нулевата лихва, която налага институцията, с коментари, че тя "разрушава културата на спестяванията". Политиката на ЕЦБ води до увеличаване на неравенството в еврозоната, допълва ВВС.

Полският депутат и бивш комисар Данута Хюбнер пък коментира, че ЕЦБ е постигнала много в подкрепа на крехкия икономически растеж в еврозоната, но може би институцията е "достигнала своите лимити".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) г-н Марио Драги не зачита, че наличната сгрешена европейска парична система е причина за актуални кризи.Днес ЕЦБ е със съдба на жертва и е обречена на провал.ЕЦБ може временно да помогне за забавяне на ескалация на кризи, но не може да спаси от тези стопански трудности, тъй като причината не е в нейна компетентност.В действителност, при обстановка на наличната държавна грешка, ЕЦБ колкото по-добре работи да подсигурява икономически растеж, толкова по-силен потенцил за криза се развива и щетите са по-болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Няма да запазят нищо , ако не девалвират долара и еврото в последствие ще бъдат изправени пред невъзможността да поддържат собствена валута и тя да бъде приемана сериозно. Тези хора са финансово бедствие. Това се отняся и за фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
марио супер марио сваршиха ли заи4етата които вадеше от ракава не останаха много фокуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още