IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отменя полетите от и до София в сряда заради стачка

Отменени са общо 876 полета преди 24-часовата стачка на пилотите

15:50 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската авиокомпания Lufthansa отмени 876 полета преди утрешната 24-часова стачка на пилотите, организирана по призив на синдиката Cockpit, сред които са и всички полети от и до София. 
 
Около 100 000 пътници ще бъдат засегнати от отменените полети, 51 от които на далечни разстояния, предупреди превозвачът в свое прессъобщение. Според редовния график ще се изпълняват полетите на дъщерните дружества Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss и Brussels Airlines. 
 
Във връзка със стачните действия ще бъдат отменени следните полети до и от летище София - четири полета от и до Франкфурт и шест полета от и до Мюнхен. 
 
Това е 14-ата стачка в авиокомпанията от април 2014 г. насам. Последният протест преди 14 месеца бе спрян от съдебна разпоредба.
 
Двете страни се опитват да се договорят още от 2012 г., като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3,7 на сто годишно за период от пет години с влизане в сила със задна дата - от началото на 2012 г.
 
От своя страна Lufthansa предложи повишение от 2,5 на сто в продължение на шест години, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите.
 
Днес стачкува наземният и кабинният персонал на нискотарифния филиал на Lufthansa Eurowings.
 
Стачката е от 5:00 часа местно време (6:00 часа българско) днес до 20:00 часа довечера (21:00 часа българско време).
 
В Дюселдорф отменените полети са 52 от общо 94, а някои от следващите ще имат закъснения. На летището там са стационирани 17 машини на Eurowings. В Хамбург са отменени 14 кацания или излитания от 40 планирани полета. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още