IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания спира приема на бежанци от ООН

Местните власти ще могат да се погрижат по-добре за вече пристигналите в страната, коментира министърът на имиграцията и интеграцията

10:41 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Дания обяви, че спира да приема близо петстотинте бежанци, предлагани й всяка година от Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Франс прес.

Министърът на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойберг обяви решението на среща на парламентарна комисия за имиграцията, предава БТА. 

"Това ще даде на местните власти възможност да си отдъхнат и да се погрижат по-добре за тези, които вече са пристигнали", подчерта тя. 

Стьойберг следва рестриктивната имиграционна политика на дясноцентристкото датско правителство. Още през август тя обяви, че предвиденото приемане на 491 бежанци тази година ще се отложи.

"Дания носи отговорност да помага на хора, които искат убежище, но освен това носим и отговорността да поддържаме икономическата, социална и културна сплотеност на Дания", обясни тя.

Решението е получило подкрепата на двете партии с най-много депутати в парламента - Датската социалдемократическа партия и Датската народна партия, които не участват в правителството.

През 2015 г. в страната с население 5,7 млн. души беше отбелязано рязко нарастване на подадените молби за предоставяне на убежище. През 2016 г. броят им пък спадна рязко поради затварянето на много граници в Европа. До момента са подадени 5 700 молби.

Преминаването през датска територия на множество мигранти, опитващи се да достигнат до известната с по-щедрата си имиграционна политика Швеция, подтикна датското правителство да предприеме серия от мерки, които да ги отклонят от тази цел, припомня AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още