IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Няма нужда от четвърта спасителна програма за Гърция

Няма големи надежди Атина да постигне бързо споразумение по втория преглед на сегашната спасителна програма

12:22 | 27.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няма необходимост от нова, четвърта спасителна програма за Гърция, смята членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре. Той обаче предупреди, че успехът на третата програма зависи изцяло от усилията на гръцкото правителство, пише Ana Mpa.

Темата за нова спасителна програма в южната ни съседка беше повдигната от опозициионната партия "Неа демократиа". Според консерваторите продължаващото управление на Сириза води Гърция именно към нова програма. Лидерът на партията Кириакос Мицотакис настоява за предсрочни избори. 

Изненадващо за извънредни избори заговори и премиерът на страната Алексис Ципрас. Доскоро той коментираше, че Сириза е спечелила нов мандат от гърците и ще управляват пълните четири години. В изявление пред депутатите от Сириза обаче Ципрас коментира, че провал на преговорите по втория преглед на програмата, може да поведе Гърция към нови извънредни избори.

Разговорите по втория преглед на програмата все още продължават във всички аспекти, каза от своя страна Кьоре. Това намалява шансовете на Атина да постигне споразумение възможно най-скоро - до началото на декември, каквито са плановете на гръцките власти.

Срещата на Еврогрупата, на която гръцкото правителство се надява да постигне споразумение, може да бъде само добра възможност да бъде отбелязан прогреса на страната.

Кьоре обаче подкрепя идеята за опрощаване на част от дълговете на Гърция. Това може да стане при пълното изпълнение на програмата, каквито сигнали даде Еврогрупата по време на заседанието си на 25 май.

Продължаването на реформите в страната и фискалната консолидация е пътят за ръст на икономиката, посочи още Кьоре.

По отношение на включването на гръцките книжа в количествената програма на ЕЦБ, решението ще бъде взето след вътрешен анализ, стана ясно от думите на членът на Изпълнителният съвет на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Казано по нашему: Пари няма, действайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Време е Германия да пие една студена вода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още