IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария планира да разшири обмена на данъчна информация с още 21 държави

Правителството предлага законопроект, според който обменът на данни с тези страни може да започне от 2019 г.

21:39 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като изгуби свещената си банкова тайна, сега Швейцария изглежда е станала голям привърженик на международната данъчна прозрачност. Страната иска да разшири автоматичния обмен на данъчна информация с още 21 страни освен 38-те, с които вече има споразумения, предава Франс прес.

Правителството представи за обсъждане законопроект, с който предлага обмяната на данни с тези страни да започне от 2019 г.

Става въпрос за ЮАР, Андора, Аржентина, Барбадос, Бермудските острови, Бразилия, Чили, Гренландия, Каймановите острови, Фарьорските острови, Търкс и Кайкос, Британските Виржински острови, Индия, Израел, Мавриций, Мексико, Монако, Нова Зеландия, Сан Марино, Сейшелските острови и Уругвай, съобщава БТА.

Всички те покриват изискванията за гаранция за конфиденциалността на предоставените данни, обяви днес швейцарското министерство на финансите.

Швейцария вече се съгласи да обменя автоматично данъчна информация с 38 страни. От 2017 г. това влиза в сила за всички членки на Европейския съюз (ЕС), включително британската територия Гибралтар, и Австралия.

Предстои парламентът да даде "зелена светлина" за споразуменията с Канада, Южна Корея, Исландия, Япония, Норвегия и подвластните на британската корона острови Джърси, Гърнзи и Ман.

Системата за автоматичен обмен на информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда всички банки да предоставят в края на годината на данъчните служби в своята страна данни за клиентите си, включително за лихви и дивиденти, приходи от някои застраховки, салдото по сметките, както и постъпления от продажба на финансови активи. Тези данни после се разменят с данъчните власти в родните страни на клиентите.

Споразумението има неочаквани последици за много живеещи в Швейцария чужденци, които не са декларирали своите сметки в чужбина пред данъчните служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още