IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни гиганти с интерес към газовите полета в Средиземно море

Плановете са газът, добиван в региона, да бъде доставян в Европа през газопровода EastMed

10:38 | 22.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийни гиганти, сред които италианската Eni, френската Total и американската ExxonMobil, чийто изпълнителен директор Рекс Тилърсън е номиниран за държавен секретар на САЩ, са проявили интерес към блокове с потенциал за петрол и природен газ в акваторията на Кипър в Средиземно море.

През следващата година те ще преговорят за лицензи за извършване на проучвания в три блока в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи енергийният министър на Кипър Гиоргиос Лакотрипис, цитиран от "Катимерини".

На този етап плановете са газът, добиван в Средиземно море, да бъде пренасян до Европа през газопровода EastMed, който ще премине през територията на Гърция. Първоначално източникът на суровина за този газопровод беше само Кипър. В последните месеци обаче Атина активно се опитва да привлече и газ от находищата на Израел и Египет в региона.

Енергийните интереси и участието на големите световни играчи в региона крият потенциал и за решение на дългогодишния спор за разделението на Кипър.

Източници на "Катимерини" посочват, че Тилърсън лобира активно, за да може ръководената от него компания да получи разрешение за добив в един от блоковете на Кипър. В него американската компания "играе" заедно с Qatar Petroleum. В останалите два блока интересът е европейски - на Eni и Total.

В Кипър се надяват преговорите с компаниите да приключат до февруари.

Интересът на такива компании носят допълнителен оптимизъм за възможностите, които крие Средиземно море, посочва още "Катимерини". Първите находки на газ в акваторията на Кипър бяха направени през 2011 година от американската компания Noble Energy. Компанията локализира находището "Афродита". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Това е очаквано. Нормално.На европа и трябва газ и то от няколко източника, така че да се конкурират и да не оказват нито политическо, нито икономическо влияние.Нормално е в Средиземно море да има нефт и дори газ. Технологиите напредват, а с това и възможностите за добив.Не ми е ясно обаче кой копува алжирският нефт/газ и либийският.Ако някой има информация ще ме зарадва много.За мен тази статия показва защо темата Сирия слезе от дневния ред на европейската преса и защо Сирия е оставена в лапите на Кремъл.Явно Катарския/иранския/иракският газ не стой на дневен ред.Тръбопровод през ирак-сирия няма да се строи.Има газ в средиземно море - добре. Като свърши газта примерно след 10 години, ще го мислят тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още