IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etihad може да влезе в Lufthansa

Според информация на Spiegel арабската компания иска да придобие поне 10% от акциите на германския концерн

18:30 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Арабската авиокомпания Etihad обмисля влизането си в германската Lufthansa и възнамерява да използва за тази цел своя дял в Air Berlin, според медийни спекулации.

Etihad обмисля да апортира останалите 75 самолета на изпадналата във финансово затруднение Air Berlin, в която държи сериозен дял, в Lufthansa, пише германското списание Spiegel. В замяна на това авиокомпанията от Персийския залив ще поеме дял от лидера на германския пазар чрез увеличение на капитала. 

Според плановете на Air Berlin, от която арабският концерн притежава 29 на сто, първо ще бъдат платени дълговете. След прехвърляне към  Lufthansa Etihad ще плати допълнително пари за дял в конкурента й, пише списанието.

Подобни планове като тези за Air Berlin имало и за италианската Alitalia, която също е дълбоко задлъжняла, според изданието.

Etihad се стреми към участие от поне 10 на сто от акциите на Lufthansa. На подобно високо участие обаче може да се противопостави местният Закон за запазване на гражданската авиация, според който акциите на Lufthansa трябва да са предимно собственост на държави от ЕС или на граждани на съюза.

Към пролетта на 2014 г. делът на чуждестранните акционери в Lufthansa премина границата от 40 на сто. Ако този дял мине 45 на сто е възможно да се осъществи увеличение на капитала, за да се свие делът им.

Говорител на арабската компания не коментира темата пред DPA. Oт Lufthansa поясняват, че това са спекулации, които не искат да коментират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още