IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските популисти получават милиони от ЕС, срещу който се борят

Групата, към която принадлежи френският Национален фронт, е получила субсидии за 1,55 млн. евро от Европейския парламент миналата година

12:12 | 05.01.17 г. 14
<p>
	Марин Льо Пен не може да ползва субсидиите от Европейския парламент за финансиране на местните си кампании във Франция.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марин Льо Пен не може да ползва субсидиите от Европейския парламент за финансиране на местните си кампании във Франция. Снимка: архив Ройтерс

Политическите партии, които се противопоставят на Европейския съюз (ЕС), всъщност получават доста пари от блока, за да разпространяват антиевропейските си послания, и то в активна година на избори, а начело в това отношение е група, водена от френския Национален фронт на Марин Льо Пен, коментира Bloomberg.

През 2016 г. Движението за Европа на нациите и свободата, водено от Националния фронт, е получило 1,55 млн. евро като част от годишните субсидии на Европейския парламент (ЕП), които имат за цел да покрият 85% от разходите на партиите, свързани с политическите им цели. Преобладаващо британската националистическа група – Алианс за пряка демокрация, която включва Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), пък е получила 1,4 млн. евро.

Най-големите субсидии отиват за европейските християндемократи и социалистите – двете най-големи групи в европарламента, които са получили съответно 8,68 млн. евро и 7,15 млн. евро.

Макар че Марин Льо Пен се опитва да намери 20 млн. евро, за да финансира френската си президентска и парламентарна кампания тази година, тя няма да може да разчита на субсидиите от Европейския парламент, които не могат да бъдат ползвани за местни избори.

Тази финансова подкрепа е ограничена за разходи по кампании, свързани с европейските парламентарни избори и дейности като конференции, публикации и пътувания около общия манифест на партията.

Антиимиграционната антиевропейска партия Национален фронт изпитва трудности с намирането на заеми, след като Руската централна банка отне лиценза на базирания в Москва кредитор на партията, а френските банки отказват да предоставят финансиране, каза ковчежникът на движението Валерлан дьо Сен-Жюст. Партията, която търси международни инвеститори от различни страни, сред които и Русия, ще заеме 6 млн. евро от политическия фонд на бащата на Льо Пен – Жан-Мари Льо Пен.

Социологическите агенции очакват Марин Льо Пен да достигне балотаж на президентските избори във Франция, насрочени за 23 април и 7 май, като лидер в проучванията засега е номинацията на републиканците Франсоа Фийон. Французите ще се насочат отново към урните на 11 и 18 юни, за да изберат членовете на долната камара на парламента.

Льо Пен, която е евродепутат, е един от ръководителите на Движението за Европа на нациите и свободата в Европейския парламент. Движението е най-малката група в европарламента, като има 39 членове от общо 751, включително 20 от Франция и 4 от Холандия. Холандският контингент се състои от Партията на свободата, водена от Геерт Вилдерс.

Групата в ЕП, която включва британската UKIP, има 44 членове, сред които 20 от Великобритания и 17 от Италия. Италианските членове са от Движението „Пет звезди“ на Бепе Грило.

И двете фракции в Европейския парламент имат по един евродепутат от германската антиимиграционна партия „Алтернатива за Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Пред Закона всички сме "равни" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
аз не си вадя извода кой е популист от написаното в инвестора :) а кой кво говори и върши. Сега по принцип всеки политик ползва популизъм в предизборната кампания и доколкото Тръмп очаквано се отметна от повечето веднага след като го избраха, при брекзита няма бягане вече...освен инициаторите му :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Що бе и Тръмполината отнесе ного кофи с помия от Енвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
само като брекзит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Хаха...както с Брексит и Тръмпа , налЕ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
с такива заглавия леко по леко ще подмените значението на думата популист !Освен че така им правите реклама и всичкото *** ще гласува за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
С което става ясно и че подобни партийки имат за цел само папото - както пролича и от издънката на английската партия, когато и се падна лелеяният Брекзит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
Jay Gould
преди 7 години
Това са дори много по-малко пари отколкото са получили само българските медии от ЕС и правителството на България да лъжат за ползата от ''бежанците''. Иначе другите били ''полулисти'' :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Е да де , тука ги стяга шапката...че не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Виж ти, виж ти... а колко получават т.нар. "бежанци" за да паpaзитират, изнacилват и теpopизират? Или за тях няма проблем?А колко получават управляващите в момента "непопулистки", "елитарни" партии, за да СЪСИПВАТ Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още