IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се готви за трудни компромиси с кредиторите

Следващата седмица МВФ ще публикува доклада си за устойчивостта на гръцкия дълг

13:08 | 03.02.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на втория преглед на изпълнението на реформите в Гърция подсказва за патова ситуация при разговорите между Атина и кредиторите. Според гръцки медии, за да излязат от това положение, в гръцкото правителство се готвят за някои трудни компромиси.

"Катимерини" съобщава, позовавайки се на свои източници, че в момента всички страни - и гръцките власти, и европейските институции, изчакват публикуването на доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за устойчивостта на гръцкия дълг.

Премиерът Алексис Ципрас пък ще използва неформалната среща на европейските лидери в Малта, за да търси изход от ситуацията.

Според гръцкото издание в Атина се подготвят с пакет от мерки, които са по вкуса на МВФ, в очакване в замяна от Фонда да се откажат от допълнителните икономии, за които настояват. Например исканото от кредиторите ново орязване на пенсиите може да мине като част от автоматичния механизъм за съкращения, който Гърция предложи на институциите. Той ще се задейства, ако страната не успее да покрие поставените фискални цели.

Като коз в търсенето на компромис гръцкото правителство може да предложи преизпълнението на целите, заложени от кредиторите за 2016 година.

В Гърция се надяват още и кредиторите да не настояват за нови, драстични мерки за трудовата реформа.

Междувременно още не е ясна и позицията на МВФ за участието му в гръцката спасителна програма. От Фонда недоволстват, че в Европа не одобряват препоръките му за орязване на гръцкия дълг, за да го направят по-устойчив, и предупреждават, че могат да напуснат програмата.

Тази заплаха обаче крие сериозен риск за Гърция, защото съществената промяна в обстоятелствата ще наложи и прегласуване на спасителната програма. Това действие е крайно нежелано преди изборите в страни като Германия, Франция и Холандия.

В южната ни съседка се опасяват също, че Grexit отново може да се върне на дневен ред.

Алексис Ципрас вече обвини МВФ и неговите искания като основната причина за забавянето на втория преглед. В парламентарен дебат през седмицата той коментира, че предложенията на Фонда противоречат на демократичните и конституционните логика и ценности.

Всички страни настояват, че е от взаимен интерес преговорите да бъдат бързо финализирани и Гърция да влезе в стимулиращата програма на Европейската централна банка ( ЕЦБ). Това ще повиши доверието на инвеститорите в страната и Атина няма да тежи толкова на своите кредитори.

Надеждите са това да стане преди серията от избори в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още