IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов по време на френските избори

Французите не са фанатични моралисти, но очакват от политиците си да са искрени, дори и в любовния си живот

22:05 | 03.02.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В края на миналата година френското списание "Пари мач" публикува на корицата си снимка на красив трийсет и няколко годишен мъж с атрактивна шейсетинагодишна блондинка, хванати за ръце, пише New York Times, цитирани от БТА. Двамата бяха на корицата на един от летните броеве хванати за ръце на плажа и в едно от пролетните издания, издокарани за държавна вечеря.

Докато Франция върви с бясна скорост към президентски избори през април (и вероятно към балотаж през май), тази необичайна двойка може да й помогне да не стане следващата страна, паднала в лапите на ксенофобския популизъм.

Той е новакът кандидат за президент Еманюел Макрон, а тя - бившата му гимназиална учителка по френски език Брижит Троньо, сега негов най-доверен съветник и съпруга.

Макрон, 39-годишният бивш министър на икономиката, в момента е на второ място в социологическите проучвания. Той задмина консерватора Франсоа Фийон тази седмица благодарение на "Пенелопегейт" - разследване дали родената в Уелс съпруга на Фийон е била назначена на добре платена правителствена служба, без всъщност да работи, наред с други твърдения.

Макрон все още изостава от фаворита за първия тур Марин льо Пен, която иска Франция да намали имиграцията и да напусне Европейския съюз. Сондажите показват обаче, че Макрон, който е твърд  проевропеец, с лекота ще победи Льо Пен при евентуален балотаж между двамата.

В негова полза играе фактът, че светът е в изборен сезон, в който гласоподавателите искат да скъсат с установения ред. От една страна, Макрон е "енарк" - възпитаник на ЕНА (Националното висше училище по администрация), най-елитното висше учебно заведение за бъдещи президенти и министри - и е работил като инвестиционен банкер преди бързото си издигане в йерархията на Френската социалистическа партия.

Миналата година обаче той се отдели от управляващата (и линееща) партия, за да създаде своя собствена центристка партия, която твърди, че е нито лява, нито дясна. Младостта му е допълнителен бонус към това, че е нов в политиката.

А необикновената му лична история му помага да не прилича на поредния амбициозен "енарк". Макрон и съпругата му се срещат, когато той е 15-годишен десетокласник в Йезуитската гимназия в Амиен, а г-жа Троньо е 40-годишна омъжена майка на три деца, едно от които е в класа на Макрон. По онова време г-жа Озиер, както тогава е фамилията й по съпруг, преподава френска литература и ръководи театралния клуб.

Всички описват тогавашния Макрон като доста развит за възрастта си талантлив пианист, отличник и участник в училищна пиеса, на която Троньо е режисьор. Когато бе министър, той рецитира Молиер по памет по френска телевизия.

"Със сигурност не беше като другите. Винаги беше с учителите", каза Троньо във френски документален филм за Макрон. "Той не беше пубер", допълни тя.

Отношенията им придобиват романтичен характер, когато в 11 клас Макрон я убеждава да напишат заедно пиеса. "Писането ни събираше всеки ден и създаде невероятна близост между нас", разказа тя пред "Пари мач".

Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
VIK88
преди 7 години
Абе,какво става с тези хора тотално откачат.... И този е политик,'един от "лидерите" на своята нация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Трогателно , Инвестора...голема реклама на *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още