IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транзитът на руски газ през Украйна е нараснал с 23% през 2016 г.

Потреблението на газ от промишлеността в страната се е свило с 12 на сто, сочи справка на „Нафтогаз“

10:11 | 06.02.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През 2016 година транзитът на руски газ през Украйна се е увеличил с 23% - от 67,1 млрд. куб. метра през 2015 година до 82,2 млрд. куб. метра. Това показва справка на държавната газова компания „Нафтогаз“.

В страната обаче са внесени с 32% по-малко природен газ. През 2015 година в страната са внесени общо 16,4 млрд. куб. метра природен газ, от които 6,1 млрд. куб. метра от „Газпром“, а останалите – от европейските пазари.

През 2016 година Украйна не е купувала газ директно от Русия, а доставките от европейските пазари са в размер на 11,1 млрд. куб. метра.

Статистиката показва още, че през миналата година частните компании внасят все по-големи количества природен газ. През 2015 година те са били 1,1 млрд. куб. метра, а през 2016 година са достигнали 2,9 млрд. куб. метра.

Основната част от природния газ, внасян в Украйна, се пада на „Нафтогаз“ - 8,2 млрд. куб. метра през 2016 година. От данните е видно, че страната купува газ основно от Словакия (9,1 млрд. куб. метра) и Унгария и Полша (по 1 млрд. куб. метра).

По данни на компанията през 2016 година местният добив на газ е нараснал с 1% до 20 млрд. куб. метра.

Вътрешното потребление на газ е намаляло с 0,6 млрд. куб. метра (2%) до 33,2 млрд. куб. метра. Това понижение се дължи основно на спад на потреблението в промишлеността (-12%), докато при домакинствата има ръст от 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Не го смятам аз, призна го Коболев. Вероятно в твоята координатна система и той е човек на Путин. Може и да си прав за последното де :)Иначе няма как да разкараж газа до Словакия, да го върнеш, да го платиш с пари на заем и да ти излезе по-евтино :) Освен ако не се готвиш да не върнеш заема де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
По кръчми не одиш , щот заплатката не стига...па и за платен *** не ставаш щото си прос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
По кръчми не ходя, но даже и да беше така щеше да е по-достойно, отколкото да плещя глупости срещу рубли. Рубладжийчета, хихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 7 години
...тези ги разправяй в някоя кръчма, и то сред свои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Защо си мислиш че купуваната директно от Газпром суровина е по-евтина от същата, но преминала през европейски посредници? Защото от Кремъл така ти подшушнаха. През миналата година, когато компанията продаваше газта по 220$ за Украйна, получаваната през ЕС на тях им струваше 190$ с транспорта. Щом Путинсан казва обаче 190 е по-голямо от 220.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Хахах, смешки - внасяли газ от европейските пазари :)))По-малоумно нещо от хохлите няма - плащат хем по-скъпо, хем и транзита :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още