IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз Украйна" няма намерение да купува газ от "Газпром"

Украинската компания отказва да плати и фактурата за 5,3 млрд. долара, изпратена от газовия гигант

10:47 | 20.01.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украинската газова компания „Нафтогаз Украйна“ няма намерение да купува газ директно от „Газпром“, става ясно от съобщение на компанията във Facebook. „През декември „Газпром“ отказа да подпише стандартен договор, който регулира спорни въпроси преди решението на съда“, се казва още в публикацията.

Двете компании водят спорове за неизпълнение на договорни условия в арбитражния съд в Стокхолм. В последния месец на 2016 година Украйна поиска да бъде подписано допълнително споразумение за доставките, с което щеше да бъде гарантиран и транзитът към Европа. От руската страна отказаха да подпишат подобен договор.

Преди ден комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович коментира, че Киев има достатъчно средства и може да купи газ от „Газпром“. Това предизвика и реакцията на украинската компания – в отговор на многобройни запитвания на руски журналисти, както е посочено в съобщението в социалната мрежа.

В началото на седмицата „Газпром“ представи фактура за над 5 млрд. долара на „Нафтогаз Украйна“. Украинската компания не е купувала директно руски газ от ноември 2015 година, но в договора за доставка присъства типичната за този тип контракти клауза „take or pay”, според която клиентът е длъжен да заплати за запазения капацитет на тръбите.

Тази клауза от друга страна е и гаранция, че клиентите ще получат договорените количества.

Във Facebook украинската компания е категорична, че няма намерение да плати изпратената фактура на стойност 5,3 млрд. долара. От „Нафтогаз Украйна“ уточняват, че тази сума е три пъти по-голяма, отколкото е платено за вноса на суровина през реверсивните връзки с европейската газопреносна мрежа през миналата година.

Според данните на компанията през 2016 година компанията е закупила газ от съседните европейски държави за сумата от 1,6 млрд. долара.

Справка от компанията, публикувана преди седмици пък показа, че Украйна разчита на местен добив и газа в хранилищата, за да покрие повишеното потребление в първите дни на 2017 година, свързано с ниските температури.

Украйна оспорва клаузата „take or pay” в договора си с „Газпром“ и по тази причина отказва и заплащането на предявената от руската компания сума. От „Нафтогаз Украйна“ определят изпратената фактура като „изнудване“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да не са пак на кредит холд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 7 години
по принцип да си роб и слуга е безплатно, но не на всеки му харесва така както на вас двамата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Аве казват че било по изгодно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Разбира се че няма да купува директно. Ще потече първо през няколко други държави и тогава пак ще иде в Украйна само че с едно има няма 30% по-скъпо! Евала на демокрацията там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още