IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" изпрати сметка за 5,3 млрд. долара на "Нафтогаз Украйна"

Украйна не купува газ директно от руската компания от ноември 2015 г., но в договора има клауза take or pay

20:01 | 17.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руската компания "Газпром" е изпратила фактура на стойност 5,319 млрд. долара на "Нафтогаз Украйна" за природен газ, съобщава ТАСС.

През миналата година украинската компания не е купувала газ директно от "Газпром", но в действащия договор между двете компании съществува клаузата "take or pay", която задължава "Нафтогаз Украйна" да купи известно количество газ или да заплати за него, ако не го вземе.

От "Газпром" са категорични, че украинската компания е била длъжна да купи газ през второто и четвъртото тримесечие. За първото тримесечие клаузата не е важила. Сумата, за която от Русия претендира, трябва да бъде изплатена в рамките на 10 дни.

Принципът "take or pay" е основен за работата в газовия отрасъл, коментира ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. Тази клауза присъства, защото производителите запазват обеми по съоръженията за пренос на суровината. "Тя гарантира, че газът ще бъде продаден точно на оказания в договора купувач", казва още той.

"Нафтогаз Украйна" и "Газпром" са подали насрещни искове в Арбитражния съд в Стокхолм за нарушения. Украинската компания се оплаква от нарушения на договорите за покупко-продажба на газ и за транзита. От своя страна "Газпром" очаква 31,7 млрд. долара задължения от украинската компания.

Очакванията са делото на "Нафтогаз Украйна" за покупките на газ да има решение до края на март 2017 година, а за договора за транзит - до края на юни 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
ееееми нали искате Запад, те ви ЕС у него всичко е дебело.... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Е , а сега Меркел да плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още