IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затънал в кризи, ЕС отбелязва 25 години от Маастрихт

Най-голямата заплаха за бъдещето на ЕС е свързана с кризата на политическото лидерство, парализата на институциите и неспособността да се постигне единство

08:15 | 07.02.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) отбелязва днес 25-та годишнина от подписването на Договора от Маастрихт – договора между 12-те държави, членуващи в Европейската икономическа общност, с който се поставят основите на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната. С договора се дават и повече правомощия на Европейския парламент (ЕП) и от орган със съвещателни и надзорни функции той еволюира до водещ законодателен орган на Съюза.

Двадесет и пет години след подписването на договора Маастрихт отново ще е домакин на форум, този път посветен на бъдещето на ЕС. ЕС, който е все още далеч от необходимата по-дълбока интеграция и е буквално на ръба, разтърсван от постоянни кризи. И никой не може да каже дали тези кризи са част от логиката на развитие на европейския проект и интеграцията, или следващата криза ще се превърне в повратна точка за съществуването му.

Тази година ще е ключова за ЕС, защото след изборите в три от големите държави – Холандия, Франция и Германия, ще стане ясно дали няма да се отключи процес по необратима дезинтеграция. Изходът от тези избори донякъде ще предопредели и доколко ЕС ще се възползва от шанса да се спаси от задаващата се „вълна на центробежния национализъм“, каквото определение даде Ройтерс в свой анализ от миналата година.

Така се оказва, че най-голямата заплаха за бъдещето на ЕС всъщност идва отвътре, а не отвън, и е свързана с кризата на политическото лидерство, парализата на европейските институции и неспособността да се постигне единство.

Доминото на дълговата криза

Дълговата криза, която заплашваше да извади Гърция от еврозоната, отдавна приключи. Тя обаче отприщи поредица от нови и нови вътрешни кризи, които заплашват европейския проект. В допълнение е и външният натиск върху ЕС – мигрантската криза, както и победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, което заплашва да разкъса трансатлантическата коалиция срещу Русия.

След дълговата криза ЕС започна някои институционални реформи, които още не са довършени – фискалния съюз например. Това излага блока на висок риск от „дерайлиране“.

След дълговата криза дойде и икономическата стагнация, която пък задейства възхода на популистките политически проекти. Те доста умело експлоатират все още високата безработица и безвъзвратните щети, нанесени най-вече на най-уязвимите европейски икономики с непосилните мерки за икономии, както и неумението и нежеланието на европейския политически елит да задейства необходимите реформи и да заговори на езика на хората.

Все по-често водещите лидери на ЕС говорят за развитие на съюза не просто на две, а на много скорости в бъдеще заради незадълбочаването на интеграцията. Единственият въпрос, по който Европа като че ли намери общ език, е създаването на единна армия и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната. Този съюз обаче няма да се случи бързо заради тромавите административни процедури.

Финансовата криза отдавна свърши и еврото (и ЕС) оцеля. В средносрочен план обаче съдбата му далеч не е толкова безоблачна и сигурна и политиката ще е тази, която ще има по-голямо отношение към решаването ѝ.

Brexit, избори и още политика

Липсата на единство в ЕС от самото начало на съществуването му доведе и до т.нар. Brexit – решението на Великобритания да напусне блока, след като на референдум 52% от британците подкрепиха отделянето. Сега от Брюксел зависи колко точно прагматизъм ще прояви, за да договори максимално взаимоизгодна сделка с Лондон на фона и на глобалната търговска несигурност заради Тръмп. Само че лидерите на ЕС и по този въпрос не са единни – дали да се държат добре с Великобритания, или не.

В Холандия, Франция и Германия пък предстоят избори, които могат тотално да преподредят политическата картина. В година на избори пък няма място за никакво финансово и фискално маневриране.

Холандия е държавата, която има реална възможност да се сдобие с крайно десен премиер, тъй като резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че антиевропейската Партия за свободата ще спечели вота.

Като цяло изборите в страната се възприемат като тест колко далеч биха могли да стигнат популистките партии в основните държави от Съюза. За Франция засега прогнозите са, че Марин льо Пен ще стигне само до балотаж на президентските избори, макар че набира все повече поддръжници.

В Германия партията „Алтернатива за Германия“ също набира все по-голяма популярност, докато рейтингът на управляващата коалиция продължава да се понижава. Същевременно социалдемократите – един от партньорите на Меркел в управлението, също вече изпреварват управляващата коалиция по популярност. Това изправя Меркел пред избор или да заеме малко по-дясна позиция, или да удържи на центристката си позиция, но да започне да настоява за модернизация на ЕС.

Мигрантите и други „горещи картофи“

Държавите от ЕС не могат да стигнат до споразумение и как точно да си поделят блокираните в Гърция и Италия мигранти и кандидати за убежище. Крехкото споразумение с Турция и очертаващата се бъдеща договорка с Либия и държавите от Северна Африка редуцират броя на нелегалните имигранти от трети страни.

Затишието обаче е временно. Миграционната криза няма да приключи скоро заради продължаващите военни действия в Близкия изток и рационалният избор на много хора от развиващите се страни да търсят по-добър живот.

Като източник на все по-големи рискове пред ЕС се очертават и тероризмът и въпросите по сигурността, както и бъдещите взаимоотношения с Русия и европейската позиция към Турция.

Ако ЕС продължи с поведението на криещ се щраус, дори и Ангела Меркел да спечели четвърти мандат начело на Германия, рисковете пред блока няма да намалеят. Просто сривът на системата се отлага до следващата ескалация на нова или добре известна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Меркел ще бъде преизбрана, и ЩЕ СЕ УДЪЛЖАВАТ САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ, ДОКАТО НА ТОЗИ КОНТИНЕНТ ИМА ТАКЪВ АГРЕСОР, ИЗНУДВАЩ ПОЛОВИН ЕВРОПА С НЕКАДЪРНИТЕ СИ И СМЕШНИ ТЕРОРИСТИЧНИ ПРОЯВИ!! ВСЕКИ ДЕН ШУТИН ИЗБИВА ХОРА В ДОНБАС И ЛУГАНСК И ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ДЕН Е ПО СТРАШЕН !!!! Но ВИЕ СИ ГО ИСКАТЕ, ТАКА ЛИ. ЗА ВАС ШУИТН Е ВЕЛИК ЛИ ???? КАКЪВ РЯДЪК СОРТ УУРОДИ СТЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
По справедлива КОНСТИТУЦИЯТА НИ ТРЯБВА НЕ ТАЗИ СТАЛИНСКАТА, КЪДЕТО ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
" Меркел ще спечели убедително изборите в Германия а в Франция ще спечели отново социалист "С тревата не бива да се прекалява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Браво , откачалка , тоя път позна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
"Икономиката на еврозоната всъщност се представя много по-добре от американскатаДанните за бизнес очакванията, темпа на растеж и безработицата в зоната с единна валута предизвикват положителни изненади"ХМ СЪС ЛЪЖЛИВИТЕ НОВИНИ, БЯХТЕ ДО ТУК!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
АМИ ТО КАТО ЧЕТА И СЕ ЧУДЯ И МАЯ, ЗАЩО И ИНВЕСТОРА СА ВЗЕЛИ ДА ПУСКАТ ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ, ОТТАТЪК ПЪК СТАТИЯ КАК ЕВРОПА СЕ СПРАВЯЛО ПО ДОБРЕ ОТ САЩ, КАТО ИКОНОМИКА!!!ТАЗИ СТАТИЯ КЪДЕ И ОРИГИНАЛА И ОТ КОГО Е?????????ТОВА ДАЖЕ НЕ Е ВАШ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПРОДУКТ, НО СИ БЪЛВАТЕ ЛЪЖИТЕ ЯКО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ного еретична статия , да не ви дърпат ушите блумбърговите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
Every frog , should know his own little , muddy lake.Не съм го казал аз , пра-родителите на евро-атлантизма са го прозрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Добър обзор, почти. Разбира се визия не дава, само баналности. Добре е, че споменава "кризата на политическото лидерство" като един от проблемите. С други думи сегашният ЕС елит е част от проблема ни. Дали има по-качествен и годен да се справи с новите прдизвикателств ще видим.Може и да си затънем обратно към това, което сме правили винаги в миналото - да се бием помежду си.Само не разбрах защо трябва да има коалиция срещу Русия. Вярно, всички казват, че като им създадеш обща заплаха, хората по лесно се обединяват, но пък чак толковаНякога като правили Вавилонската кула хората "престанали да се разбират" и айдее кой от къде е.Може и днес да се случи същото докато правим Европейската кула.Явно, създаването на Обединена Европа няма да е приятна разходка из планини и долини, а ще е много труден поход без път и пътеки. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още