IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не възходът на популизма е проблемът на Европа

Бавният икономически растеж е от полза за опозиционните сили в европейските държави

16:51 | 04.01.17 г. 14
<p>
	Възходът на популизма в Гърция - лидерът на Сириза Алексис Ципрас (вляво) с лидера на &quot;Подемос&quot; Пабло Иглесиас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Възходът на популизма в Гърция - лидерът на Сириза Алексис Ципрас (вляво) с лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас. Снимка: архив Ройтерс

Една от най-модерните тези, с която се обяснява ситуацията в Европа през последните месеци, е за „възхода на популизма“, пише в свой анализ европейското издание Politico.

С термина "популист" се описват широк кръг от политици – от оксфордския възпитаник Борис Джонсън, който беше лицето на кампанията за Brexit, до италианския комедиант Джузепе (Бепе) Грило, който е основател на движението „Пет звезди“ в Италия и лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас в Испания.

Всъщност общото между всички тях е, че политическото статукво в техните страни, недоволно от техните послания, е решило да им прикачи табелката „популист“, пише изданието.

И „Пет звезди“, и „Подемос“ набират сила в последните години. И двете движения са крайнолеви, но пък успяват да привлекат и десни избиратели, защото се възползват от момента, в който политическата върхушка в техните държави все повече се възприема като корупционна и паразитираща, посочва за пример Politico.

За политическото статукво „възходът на популизма“ пък става удобен политически наратив. Именно популистите са обвинявани за растящата пропаст при разпределянето на благосъстоянието.

Ако за момент обаче забравим този рефрен, ще видим, че картината е много по-комплексна.

Силата на популистите е всъщност в преразпределянето на средствата и техният възход се дължи на това, че държавата не се справя добре в тази си роля.

Лошата новина за политическия елит в много държави е, че слабият икономически растеж е от полза за опозиционните сили. Затова и не популизмът е проблемът на Европа, посочва още Politico.

Изданието допълва, че вместо да се взират в растящата сила на популизма, политиците трябва да помислят какво забавя ръста на икономиката в много западни държави. Вероятно това не е свързано единствено с факта, че никога досега правителствата не са били толкова разточителни, а данъците – толкова високи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Много е интересно как бива употребявано понятието "популизъм". Всъщност, "демос" и "пополо" са една и съща дума - едната на гръцки, другата на латински и означават "народ". И сега са подели да ни внушават колко недемократичен е популизмът и как популизмът поставя демокрацията в опасност. Ако попитате Евгени Минчев дали е ватман или г. е. й. - това е коректно. Но, ако попитате дали е г. е. й. или п. е. д. а. л. - това вече е тафтология. Така и с демокрацията и популизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
Бих добавил към мнението на Императора и налагането на норми на поведение от същите хора, които са противоестествени. Абсурдно толериране на ненормалниците...Това отвращава хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 12
bgMan
преди 7 години
"Не възходът на популизма е проблемът на Европа"--Правилно. Проблемът е агресивният и настъпателен хомосексуализъм придружен с дискриминацията на НЕгеьовете, новите фалшиви псевдонаучни теории и политиците, които правят каквото си искат без да вземат под значение мнението на хората в отделните държави. После популизмът им бил виновен. Само си търсят кого да обвинят за глупостите, които така или иначе са решили да направят въпреки нежеланието на граждните си. Само още не са се сетили да обвинят за нещо извънземните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
copper
преди 7 години
За някои може и да звучи гордо, но не е достатъчно гордо за инж5ров. За да си регистрира ник, близък до "minjata", очевидно намира другаде своята идентичност, ммбахххах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
Птица
преди 7 години
Не му казвай истината, той още си живее лъжата!!! Бригадира не се псува да, сега той има вили, апартаметни изплатени на зълти стотинки, а всички останали включително заместник бригадирите и надолу са внасяли разни "ЧЛЕНСКИ ВНОС", СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ, ТРУДОВ, ЗА ПАРТИЯТА, ЗА КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ИМАЛИ СА ЗА ТОВА ПО ЕДНА КНИЖКА В КОЯТО СА ЗАЛЕПЯЛИ ВЪВ ФОРМАТА НА МАРКА, КАТО ПОЧНЕШ ОТ 2 лв. до към 5 лв месечни вноски в някакви държавни фондове, като тия горе!! Тия пари, къде са !! ????? НЯКОЙ ОТ ВАС ЗНАЕ ЛИ !??? ТОВА СЕ СЛУЧИЛО ПО ВРЕМЕ И ВЪВ ФИРМА ЗАВОДСКИ СТРОЕЖИ гр. ДЕВНЯ, даже се търгува на БФБ. построили са ЗАВОДИТЕ ОКОЛО ДЕВНЯ, А СА ИЗПЛАТИЛИ ПО ЕДИН АПАРТАМЕНТ САМО !!! И ВСИЧКИТЕ ИМ ТРУДОВИ И ВСЯКАКВИ ВНОСКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ГИ НЯМА!!! ДАЛИ СА ИМ ПО 5 БР. АКЦИИ !! ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК, ПЪЛНА ЛЪЖА, ВАДИЛИ СА ГИ ДА РАБОТЯТ ПРЕЗ ЗИМАТА !! ГЕНОЦИД !!! ТА ТАКА !!! С ИНЖИНЕРЧЕТАТА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ТАМ, АМСАЛАЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 11
panther
преди 7 години
Осрaни до ушите и всеки, който каже че миришат, е обвинен в популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Ти от кои по точно беше...ако не е тайна , разбира се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
tonitov
преди 7 години
Инженер звучи гордо, но при Тато бяхме само инженерчета, агрономчета, докторчета и т.н. и "Другаря партиен секретар", който не беше нито едно от изброените и тези от т.н. Просто беше удостоен. Най му прилягаше ***, но пък беше мързелив и некадърник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Благодарности към *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Коментарът е изтрит заради обидно съдържание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още