IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще увеличи уставния капитал на Nord Stream 2

Руският гигант изглежда не очаква други акционери да се включат в проектната компания, коментира "Коммерсант"

10:18 | 13.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Руската газова компания „Газпром“ е взела решение да увеличи уставния капитал на дъщерното си дружество Nord Stream 2 – проектната компания за разширението на „Северен поток“, съобщева „Коммерсант“.

С решение на съвета на директорите на „Газпром“ уставният капитал се увеличава до 1,425 млрд. евро.

Изданието припомня, че „Газпром“ се готви да похарчи 111 млрд. рубли (почти 1,8 млрд. евро) през 2017 г. за реализацията на новия газопровод. Това е почти два пъти повече от първоначалните планове и според „Коммерсант“ е признак, че дружеството въобще не очаква участието на европейските енергийни компании в проекта.

Проектната компания Nord Stream 2 трябваше да бъде съвместна собственост между „Газпром“ (50%) и още пет европейски компании с равни дялове – Shell, Engie, E.on, OMV и германската Wintershall. Неясната съдба на газопровода от гледна точка на разрешителните за строителство обаче накараха западните акционери да се отдръпнат, а руската компания изкупи целия капитал на Nord Stream 2 и вече е едноличен неин собственик.

Със 100% собственост на газопровода от страна на руската компания, която ще е и основният доставчик по тръбата, изцяло се нарушават европейските правила в областта на енергетиката и бъдещето на "Северен поток" 2 става все по-несигурно.

Очакванията са строителството на газопровода да струва към 10 млрд. евро.

През тази година „Газпром“ планира и около 42 млрд. рубли за строителството на „Турски поток“. Газопроводът по дъното на Черно море вече получи всички разрешителни за строеж от Турция, а руският президент Владимир Путин подписа указа за ратификацията на споразумението за изграждане на съоръжението. 

Целта и на двата проекта е да заобиколят Украйна като транзитна държава на руския природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още