IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин ратифицира споразумението за "Турски поток"

Турция вече издаде всички необходими разрешителни за реализацията на проекта

18:10 | 07.02.17 г.
<p>
	Турция и Русия успяха да изгладят напрежението след инцидента със сваления руски военен самолет. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Турция и Русия успяха да изгладят напрежението след инцидента със сваления руски военен самолет. Снимка: Архив, Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин ратифицира споразумението за реализацията на „Турски поток“, подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 г. Това става ясно от публикация в руската държавна система за правна информация.

Споразумението беше одобрено от руския парламент на 20 януари 2017 г., а в началото на този месец – и от Съвета на федерацията.

Турция вече издаде всички необходими разрешителни за изграждането на газопровода.Строителството ще бъде осъществено съвместно между „Газпром“ и турската Botas.

Проектът предвижда изграждането на две тръби с максимален годишен капацитет от 31,5 млрд. куб. метра. Едната от тях ще бъде директно за турските клиенти на „Газпром“. По втората тръба трябва да тече газ за Европа, но Москва още не е постигнала споразумение с Брюксел за реализацията й.

Дължината на газопровода ще бъде 920 км по дъното на Черно море и още около 200 км през територията на Турция. Морската част на трасето, която до голяма степен повтаря пътя на „Южен поток“, ще струва около 7 млрд. евро, изчисляват от Кремъл в обосновката на законопроекта за газопровода, внесена в Държавната дума.

Идеята на „Турски поток“ е да заобиколи Украйна като транзитираща страна на руския природен газ. С неговата реализация Турция например ще получава изцяло доставките на газ директно от Русия. В момента те са разделени през „Син поток“ и през Трансбалканския газопровод, който минава и през територията на България.

Ако реализацията на „Турски поток“ се движи по план, доставките на руско синьо гориво за Турция ще започнат в края на 2019 г..  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още