IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Русия ратифицира договора за "Турски поток"

Проектът ще повиши енергийната сигурност и ще гарантира доставките на газ в Югоизточна Европа, смятат руските депутати

12:17 | 20.01.17 г. 9
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. Графика:<em> &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Графика: "Газпром"

С голямо мнозинство руската Държавна дума ратифицира договора за проекта за газопровод под Черно море „Турски поток“. Документът получи одобрение от парламентарната енергийна комисия на 18 януари. Тогава депутатите, участващи в комисията, предложиха споразумението да бъде подкрепено и в пленарната зала.

Документът, подписан в Истанбул на 10 октомври 2016 г., е изготвен прозрачно, в съзвучие с нормативната база, посочват от комисията. С 416 гласа "за" руските депутати подкрепиха това становище и в пленарната зала. 

По време на дебатите преди гласуването от управляващата партия "Единна Русия" подчертаха, че проектът ще подобри енергийната безопасност в региона на фона на геополитическата нестабилност, обхващаща целия свят. Управляващите признават, че в отношенията с Турция има определени проблеми, но и "с Украйна нещата не се получават". 

Депутатът Антон Марозов, член на комисията по външните работи на руския праламент, отбеляза ролята на Турция в региона като член на НАТО и държавата с най-голяма армия след САЩ. Той призова и за гарантиране на сигурността на руските специалисти, които ще бъдат изпратени в Турция във връзка с реализацията на проекта.

Николай Коломейцев пък припомни неуспехите с „Южен поток“ и загубените средства около проекта. Той призна, че одобрението на плановете е политическо решение и предупреди, че от столетия отношенията между Русия и Турция са нестабилни. Той призова „Украйна да бъде върната в лоното на Русия“, а не да се работи по планове за нейното заобикаляне.

Алексей Чепа (Справедлива Русия) посочи по време на дебатите, че проектът всъщност ще помогне за подобряване на отношенията с Русия и посочи, че България е предпочела да покаже лоялност към своите партньори пред икономическата изгода. 

Проектозаконът за "Турски поток" беше внесен от руското правителство за ратификация от парламента на 19 декември 2016 г. В обосновката му беше записано, че разходите за изграждането на морската част на газопровода ще бъдат в рамките на около 7 млрд. долара. 

Плановете предвиждат още изграждането на две тръби с максимален годишен капацитет от 31,5 млрд. куб. метра. Дължината на трасето е 920 км по дъното на Черно море и още около 200 км през сухопътната територия на Турция.

Според плановете газопроводът ще може да бъде въведен в експлоатация до 30 декември 2019 г. Строителството на“Турски поток“ ще бъде осъществено съвместно от „Газпром“ и турската Botas.

Проектът ще замести „Южен поток“ и повтаря част от трасето му по дъното на Черно море. Към момента обаче Русия има сигурност за изграждането само на едната тръба – която ще доставя газ за Турция. За другата тръба, за която плановете са да стигне до газов център на турско-гръцката граница, все още предстоят преговори с ЕС.

С реализацията на проекта дори и с една тръба, тоест само до Турция, южната ни съседка ще получава газ директно от Русия - през "Син поток" и през "Турски поток", към 2020 г. Това означава и намаление на транзита на газ през Украйна и през България. Турция е вторият по големина пазар на руски газ в Европа. 

По време на обсъждането в комисията беше посочена важната роля, която ще има газопроводът по отношение на изпълнението на целите на Русия за енергийна сигурност и развитие на икономиката, както и на двустранните отношения с Турция, записано е в стенограмата от заседанието на комисията, публикувана на сайта на руския парламент.

„Преди всичко реализацията на проекта ще позволи директни доставки на потребителите в Турция и Югоизточна Европа, което ще повиши енергийната сигурност и икономическата ефективност на доставките“, каза председателят на комисията Павел Завалний.

Според него, дори и да бъде пренебрегнат политическият риск, транзитът през Украйна е заплашен от лошото състояние на газопреносната мрежа на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
Гошогошев
преди 7 години
да , как беше тая за българския гяволък - солта ,боя, (....) ,парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
но както и сам виждате един от наблюдаваните субекти под кодово име "Овчо", макар и след лоботомия показва първи признаци на осъзнаване /виж но3/ въпреки очевидните си пристрастия към червени бабички.След като е известно че тази болест се предава само по роднински или полов път и факта на липсващия мозък, може с голяма точност да предположим че се е заразил по полов път ! Рапорт даден ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Отново съм принуден да цитирам теоремата на Стоенчо : Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки! PS Според академик Птица изказаното твърдение е по-скоро аксиома, но това е спор само за ерудити(***) и не желая да занимавам аудиторията от червени бабички с нашите прения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 7 години
що го критикуваш, за първи път официално си призна че е мозъчно ощетен :):) аз съм доволен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
Птица
преди 7 години
Размисъл от ВАША СТРАНА, НЕ ИМАЛО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МНОГО ГОДИНИ, ЧЕ СЕГА ЛИ ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ, Е КАК ЩЕ СТАНЕ С ТИЯ ПЕТОЛЪЧКИ ВМЕСТО МОЗЪК, ПУЛСИРАТ ЛИ, ПУЛСИРАТ, ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕ СА СВИКНАЛИ ДА МИСЛЯТ, НА ТЯХ ДЪРЖАВАТА ИМ ДАВА ВСИЧКО И ДА КРАДАТ И ДА ЛЪЖАТ И ДА УБИВАТ, ЗА НАЙ ПОСЛУШНИТЕ, ТАКИВА ФАМИЛИИ БОЛ В БЪЛГАРИЯ .. КОЙ ДА ВИ РАЗСЛЕДВА И ЗАТВОРИ И ИЗБИЕ НАЙ НАКРАЯ???? ПОКРАЙ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ КОЛКО ЛИ БЪЛГАРСКИ ФАМИЛИИ СА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛИ ??? ТЕЗИ КАТО МУЛТИГРУП, ХИМИПОРТ, И ОЩЕ КЪМ 240 ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА СА НАПРАВЕНИ ДА ГИ ПОДПОМАГАТ, НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ПИПНЕТЕ, ВЕЧЕ ... МИЛИОНИТЕ ИМ СА ПО СМЕТКИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА ИМАМЕ 1989 ГОДИНА!!! КОЛКО ХОРА СА ИЗМРЕЛИ БЕЗ ДА СЕ ЗНАЕ ЗА ТОВА, ЗА ДА МОГАТ, ТАКИВА ЧУДОВИЩА ЗА ЗАВЛАДЕЯТ ТИЯ АКТИВИ ???? КОГА ЩЕ ИМА ЧАСТЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ, ЩОТО ОТ ЦАРСКО НЯМАТЕ НИЩО И АКЪЛ, КАКТО СЕ ВИЖДА!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 7 години
да прав си, и аз това казах, горе долу това значи заглавието казано с други думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Повод за радост на ощетените мозъчно , повод за размисъл на мислещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 7 години
понякога е хубаво да видиш че безсмислен труд кипи не само в нашия парламент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още