IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк се подготвя за разходи около края на количествените стимули от ЕЦБ

Основният проблем на Бундесбанк е закупуването на облигации с отрицателна доходност, които са гаранция за загуба на пари, докато са в баланса

15:15 | 22.02.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка се подготвя за загуби, които могат да бъде предизвикани от спирането на програмата за изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) и повишаването на лихвените проценти, коментира Bloomberg.

Гуверньорът Йенс Вайдман ще има възможност да обърне внимание на този въпрос, когато представи годишните резултати на институцията в четвъртък. Още на миналогодишното събитие той сигнализира, че може да се наложи заделянето на „потенциално значителни“ средства, за да се поемат разходите за по-стегната парична политика.

Макар че централните банкери ще действат предпазливо, за да покрият потенциалните разходи, това може да засили негативизмът към ЕЦБ, който се натрупва в страната. Рекордно ниските лихвени проценти и планът за количествени улеснения за 2,8 трлн. евро често биват критикувани от политиците, като изборите в Германия може би ще покажат засилена подкрепа за евроскептичните партии като Алтернатива за Германия.

Основният проблем на Бундесбанк е закупуването на облигации с отрицателна доходност, които са гаранция за загуба на пари, докато са в баланса. Засега тези загуби се неутрализират от доходите от отрицателните лихвени проценти по депозитите, но с повишаването им тази финансова позиция ще се влоши.

„Натрупването на резерви е отговорна и предвидлива стъпка“, каза Карстен Бржески, главен икономист в ING-Diba във Франкфурт. „Тя пасва и на критиките към количественото облекчаване, което съществува в институцията и сред обществото“.

Говорител на Бундесбанк е отказал коментар по резервите за риск за 2016 г.

Макар че институцията няма да поеме сама загубите, има вероятност да бъде една от най-зле засегнатите сред 19-те страни членки на еврозоната. На първо място тя купува повече държавни облигации, отколкото колегите си, заради позицията на Германия като най-голямата икономика в региона. Притежанията на държавен дълг на страната в рамките на количественото облекчаване са в размер на 322 млрд. евро към края на януари, като само една малка част е придобита от Бундесбанк.

Нещо повече, екипът на Вайдман купува най-големия дял от дълг с отрицателна доходност. Германия е единствената от само три страни във валутния блок – заедно с Холандия и Люксембург, с най-висок кредитен рейтинг от трите основни кредитни агенции. Това я прави убежище за инвеститорите, търсещи сигурни активи, и понижи доходността под нулата за облигации с матуритет до 8 години. Средният оставащ матуритет за дълга на германския публичен сектор в рамките на количествено облекчаване е 8,15 години.

„Решенията по паричната политика обслужват единствено целта за ценова стабилност, не печалбата на централната банка“, каза Вайдман в презентация през февруари 2016 г. Държавните облигации може да са в баланса от дълго време и „може да се превърнат в риск в бъдеще в зависимост от това какъв ще изглежда изходът и колко лихва ще понесат различните позиции в нашия баланс“.

Бундесбанк увеличава сумата, заделена срещу общи рискове, през всяка една от трите години до края на 2012 г., като после ги поддържаше на ниво от 14 млрд. евро до 2015 г., намалявайки ги след това със 780 млн. евро. За разлика от ЕЦБ, чиито резерви не трябва да надвишават внесения капитал, Бундесбанк може да определя каквато сума сметне за подходящо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
продълж. на коментар 8Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934ТОЧНО КАЗАНО НАКРАТКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Централните банки са неефективни защото не вкарват парите в икономиката а спасяват - гасят пожарите Тоест даже и пари от хеликоптер да хвърлят и отрицателни лихви по Силвио Гезел да има ефектът е временен защото става въпрос за системна криза и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Ако през 60-те години всеки нов долар дълг е осигурявал 70 цента допълнителен БВП, днес нивото е почти нулево - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Ако вдигнат лихвите ще стане страшно защото общият дълг е 320% спрямо световният БВП - ПРОСТО СЕ ХВАНАХА В СОБСТВЕНИТЕ СИ МРЕЖИ И САМИ ДОКАЗАХА ,ЧЕ ''СИСТЕМАТА'' Е ГРЕШНА и ''те'' го знаеха още 1989год. и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' ,и т.н. не съм на 100% сигурен но мисля ,че са знаели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Защо трябва да се спират количествените улеснения? Видя се че те дават добри резултати, а нещо като работи по-добре да не се пипа. Ние можем да изкараме още много време с количествени улеснения, за да се развива по-добре ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още