IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен ръст на поръчките за германската индустрия

През декември фабричните поръчки са се увеличили с най-силния темп за последните две години и половина

12:05 | 06.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на MAN AG в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на MAN AG в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Поръчките за промишлените компании в Германия през декември са се увеличили с най-силния темп за последните две години и половина. Това става ясно от обявените днес данни на министерството на икономиката, цитирани от DPA.

Поръчките са нараснали с 5,2 на сто на месечна сезонно изчистена основа, като това е най-високото месечно увеличение от юли 2014 г. насам. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха повишение с 0,5 на сто на месечна основа.

За силното представяне през декември са се погрижили преди всичко вътрешните поръчки. Те бележат скок от 6,7 на сто през декември, а тези от чужбина са нараснали с 3,9 на сто, като търсенето от страните от еврозоната отчита силен скок от 10 на сто, а търсенето от останалата част на света стагнира на нивото от предния месец.

„Големите поръчки този път са „доста над средното ниво", поясняват от министерството. Поръчките за капиталови стоки, като машини и транспортно оборудване, са нараснали с 9,7%, а поръчките за междинни и потребителски стоки са се свили съответно.

Спадът на поръчките през ноември бе преразгледан до минус 3,6 на сто вместо досега отчитания спад от 2,5 на сто по първоначалната оценка.

Икономическата експанзия се ускори през последното тримесечие на 2016 г., a скокът в поръчките през последните три месеца е добър знак за производство в началото на тази година. Компании като Siemens AG, най-голямата европейска инженерингова компания, и Airbus Group SE, която сглобява повечето си самолети с една пътека в Хамбург, спечелиха много договори през декември, коментира и Bloomberg.

Докато германската централна банка Бундесбанк прогнозира, че създаването на работни места в Германия ще продължи, тъй като доверието се подобрява, нарастващата несигурност в региона и извън него може да навреди на фокусирания върху износа производствен сектор на федералната република. В същото време ускоряването на инфлацията заплашва да свие покупателната способност на потребителите.

„Всички последни данни са доказателство за много силен старт за 2017 г. в Германия и в еврозоната след много добро четвърто тримесечие", казва Юлиан Трашорш, икономист в Landesbank Баден-Вюртемберг в Щутгарт. Той смята, че икономиката ще се разшири с 0,6 процентен пункт през трите месеца до декември и пояснява, не е „прекалено оптимистичен за 2017 г., защото има няколко основни насрещни ветрове за икономиката".

Властите ще публикуват данните за брутния вътрешен продукт на 14 февруари, след като статистическата служба заяви в началото на годината, че растежът се ускорява до около половин процентен пункт от 0,2% през третото тримесечие. Икономиката нарасна с 1,9% през 2016 г., най-високият ръст от пет години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
copper
преди 7 години
поправкатова по ти приляга - https://***.youtube.com/watch?v=W5s4euach5U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
copper
преди 7 години
http://***.economist.com/blogs/freeexchange/2010/08/german_recoveryGERMANY'S economy suffered a steep decline in the recent recession, thanks largely to the impact of a crash in world trade volumes on its export-dependent businesses. Yet its unemployment rate never rose as high as America's, and for most of 2009 it declined steadily. The disconnect has generally been attributed to Germany's kurzarbeit programme, in which firms are encouraged to reduce labour usage by trimming hours rather than ***, while the government subsidises the wages of workers placed on reduced workweeks ...minjata, https://***.youtube.com/watch?v=VtxpOwXLkC0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
А стига бе ...не мое да бъде , а терминът "Kurzarbeit" що не кажете кво значи...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още