IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите пред Франсоа Фийон стават все по-сериозни

Десните се замислят за смяна на кандидата си за президент, а полицията обискира дома на Фийон

17:04 | 03.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кандидатът за президент на дясната Съюз за народно движение във Франция Франсоа Фийон се изправя пред все по-сериозни проблеми в своята кампания, пише Bloomberg. Гласовете, призоваващи да се оттегли от президентската борба, се чуват все по-ясно, а в четвъртък (2 март) полицията извърши обиск в дома му.

Новината за претърсването на дома на кандидата за президент беше съобщена от Le Parisien, а френската финансова прокуратура и адвокатите на Фийон отказват коментар на съобщението.

Съпартийците на Фийон, които искат да се оттегли, коментират, че партията не може да подкрепя кандидат, който е извършил злоупотреба с публични средства. Кандидатът на десните е разследван за наемането на своята съпруга Пенелоп за сътрудник, докато е бил част от френския парламент. Според подозренията Пенелоп не е извършила работата, за която й е било платено.

Републиканецът определя обвиненията като "политически" и заявява, че не е извършил нарушения. В момента той е трети в обществените проучвания - след Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон.

Само преди два месеца той беше лидер в допитванията, но започна да изостава след скандалите около съпругата му.

На фона на призивите за оттеглянето на Фийон, неговият основен конкурент на първичните избори в дясната партия Ален Жюпе заяви, че е готов да се включи в битката за президентския пост, ако Фийон се оттегли.

Междувременно Еманюел Макрон представи своята предизборна програма, а националистът Марин льо Пен засилва своята анти-ЕС кампания. В реч в Париж тя заяви, че въпросът не е дали Франция ще напусне еврозоната, а "кога и как".

До изборите остават по-малко от 50 дни, а кампанията е по-интересна от всякога, отбелязва Bloomberg. В момента надеждите на инвеститорите са центристът Макрон да успее да спечели и така да сложи край на коментарите за Frexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още