IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Европейската комисия разреши сливането между ChemChina и Syngenta

Сделката обаче ще се случи само при определени условия

14:57 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като САЩ дадоха благословията си за мегасделката между ChemChina и Syngenta, и Европейската комисия разреши придобиването за 43 млрд. долара на швейцарската група за пестициди и семена, съобщава Ройтерс.

Сделката, която е най-голямото чуждестранно придобиване на китайска компания, е една от няколко, които преоформят международния пазар за земеделски химикали, семена и торове, но и предизвикват опасения сред земеделските стопани, че бъдещото развитие на нови хербициди и пестициди може да се забави.

Европейската комисия съобщи в сряда, че предложените продажби на активи решават опасения за конкуренцията.

„За европейските земеделски стопани и крайни потребители е важно да има ефективна конкуренция на пазарите за пестициди дори след придобиването на Syngenta от ChemChina”, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Акциите на Syngenta се търгуват с повишение от 1,5%, след като бе обявено разрешението от ЕС.

ChemChina ще продаде голяма част от бизнеса на дъщерното си дружество Adama, свързан с пестициди, хербициди и инсектициди. Компанията ще се раздели и с продуктите си за третиране на семена за зърнени култури и захарно цвекло, както и значителна част от бизнеса си за регулиране на растежа на растенията – този свързан със зърнените култури.

Syngenta също ще трябва да се раздели с част от пестицидите си. Световният производител номер 1 продава продуктите си в над 90 страни под брандове като Acuron, Axial, Beacon и Callisto. Тя продава и семена като зърнени култури, царевица, ориз, соя и зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още