IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дадоха одобрението си за мегасделката между ChemChina и Syngenta

Условие за приключване на сделката е компаниите да се разделят с три вида пестициди в САЩ

10:19 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

China National Chemical (ChemChina) получи одобрението на американските антитръстови регулатори за придобиването за 43 млрд. долара на швейцарския производител на пестициди Syngenta, което доближава китайската сделка с още една стъпка до финала, съобщава Bloomberg.

Американската Федерална комисия по търговията заяви във вторник, че изисква от компаниите да се разделят с три вида пестициди в САЩ като условие за приключване на сделката. Антитръстовите власти в Китай също проучват предложеното обвързване.

Както САЩ, така и Европейският съюз внимателно разглеждат сделката, като Европейската комисия стартира задълбочено разследване миналата година. Тя се позова на опасения, че сделката може да доведе до по-високи цени и по-малък избор при продуктите за защита на посевите сред земеделските стопани.

ЕС има краен срок до 18 април да приключи с прегледа си. Компаниите заявиха, че очакват да завършат сделката си до края на юни.

Придобиването, обявено преди година, е една от трите мегасделки, които могат да преоформят глобалната агрохимическа индустрия. Офертата на Dow Chemical за сливане с DuPont премина през най-голямото си препятствие миналата седмица, когато спечели одобрението на ЕС, но с тежки отстъпки. Bayer все още се нуждае от одобрение за покупката на Monsanto. Общо трансакциите ще сведат шестте най-големи играча в индустрия до три гиганта: американски, германски и китайски.

Ако сделката бъде приключена, председателят на ChemChina Рен Дзиенсин ще се превърне в ръководител на химическия гигант, който продава най-различни продукти – от каучукови гуми до пестициди и генетично модифицирани семена.

Зад сделката на държавната ChemChina и Syngenta стоят амбициите на Китай за продоволствената сигурност, след като нарастващата средна класа консумира все повече месо, за чието производство е необходима богата реколта, а в същото време земеделската земя сменя статута си на предназначена за жилищно строителство или пък за създаване на голф игрища. Syngenta ще осигури на Китай глобален достъп до земеделски стопани от Бразилия до Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още