IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина за мегасделката между Dow и DuPont

Това е първата от трите планирани сделки, които ще преоформят напълно глобалната индустрия за агрохимични продукти

14:40 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че дава зелена светлина на мегасделката на стойност 130 млрд. долара между базираните в САЩ компании в областта на продуктите за защита на посевите и семената Dow Chemical и DuPont. Сделката е първата от трите огромни планирани сливания, които ще преобразят глобалната индустрия за агрохимични продукти.

В прессъобщение на Комисията се казва обаче, че сливането ще се случи при определени условия, насочени най-вече към продажбата на големи части от глобалния бизнес за пестициди на DuPont, включително глобалната организация за научно-изследователска дейност.

Пестицидите са продукти, които имат значение за земеделските производители, за потребителите и околната среда“, казва антитръстовият еврокомисар Магрете Вестагер. „Имаме нужда от ефективна конкуренция в този сектор, затова компаниите биват насърчени да развиват продукти, които са по-безопасни за хората и по-добри за околната среда“, допълва тя.

Нашето решение гарантира, че сливането между Dow и DuPont не намалява ценовата конкуренция на съществуващите пестициди или иновации за по-безопасни и по-добри продукти в бъдеще, допълва Вестагер.

Опасенията на Комисията, която стартира антитръстово производство за сделката през август миналата година, са свързани с по-слаба конкуренция в цените и избора на няколко пазара за пестициди. ЕК смяташе, че сливането може да застраши развитието на иновациите в бъдеще, тъй като в света има само петима играчи, които са замесени в научно-изследователска дейност в сектора.

Според комисията ангажиментите, поети от Dow и DuPont, решават изцяло тези опасения. От една страна Dow ще се раздели с активи в нефтохимичния си бизнес, за да запази конкуренцията ефективна. Активите включват два завода в Испания и в САЩ, както и договор с трета страна, съгласно който компанията купува йономери.

Според Ройтерс Dow вече е намерила купувач за активите си – южнокорейската SK Innovation.

Освен това двете компании ще премахнат припокриването на пазари, за които има опасения по отношение на конкуренцията, продавайки съответните бизнеси с пестициди на DuPont. Американската компания ще се раздели и почти изцяло с глобалната си организация за научно-изследователска дейност.

Според източници на Ройтерс другата сделка в сектора - между китайската ChemChina и швейцарската Syngenta на стойност 43 млрд. долара, също може да получи одобрение тази седмица. Bayer и Monsanto пък вероятно ще поискат одобрение от ЕК за своята мегасделка, възлизаща на 66 млрд. долара, през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още