IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните наблюдатели критикуват провеждането на референдума в Турция

Процесът не покрива стандартите на Съвета на Европа, липсвали са и равни възможности за двете страни, коментират наблюдателите

18:14 | 17.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните организации, които наблюдаваха провеждането на референдума в Турция, съобщиха за редица нарушения В общо изявление от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа коментираха, че в кампанията двете страни не са имали равни възможности.

Избирателите не са имали възможност да получат информация относно ключови аспекти за реформата, ограничени са права, което пък има негативен ефект при провеждането на референдума. Наблюдателите посочват още използването на ресурси от лагера на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е в подкрепа на промяната в Конституцията. Това е забранено и от турското законодателство. 

"Едната страна имаше доминиращо положение при отразяването и рестрикциите за медиите ограничи достъпа на избирателите до плурализъм на мненията", пише в изявлението. Лагерът в подкрепа на конституционните промени е имал доминиращо положение при отразяването на ситуацията в медиите, става ясно още от коментарите на международните наблюдатели.

В общото изявление са отбелязани още и промяната в последния момент на правилата за преброяване на гласовете - приемани за валидни са бюлетини, които не носят печат на официалните лица в избирателните секции, срещу което се обяви и опозицията на Ердоган в Турция.

"В изборния ден нямаше сериозни проблеми, освен в някои региони, но можем да съжаляваме за липсата на наблюдатели от гражданското общество в изборните секции", коментира Чезар Флорин Преда, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, цитиран от ОССЕ. Той посочи още, че провеждането на допитването не покрива стандартите на Съвета на Европа.

"Правната рамка е неадекватна за провеждането на истински демократичен процес", каза още Преда.
Като цяло изборният процес е бил добре организиран, но липсва прозрачност при работата на секциите, смятат международните организации. Те напомнят за смяната на членове на избирателната комисия веднага след опита за преврат в страната през лятото на 2016 година.

58 млн. избиратели в Турция и 2,9 млн. в чужбина гласуваха на 16 април за 18 промени в Конституцията, превръщащи южната ни съседка в президентска република. Международни организации критикуваха тези промени и обясниха, че те не дават гаранции за независимост на властите в страната.

С малка разлика вота спечели лагерът, който подкрепя промените. Засега обаче все още няма официални резултати от референдума. В съобщението на ОССЕ е посочено, че избирателната комисия в Турция късно снощи е обявила победата на поддръжниците на конституционната реформа, но без да даде конкретни резултати. 

Представителите на международните организации са имали ограничен достъп до изборните секции. Те съобщават и за засилено полицейско присъствие, като в много региони полицаи са проверявали документите за самоличност на избирателите преди да ги допуснат в секциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още