IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан: Стремежът на Турция към ЕС засега приключи

Според еврокомисаря отношенията между Анкара и ЕС трябва да се пренасочат към икономическо сътрудничество

14:19 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция под лидерството на президента Реджеп Тайип Ердоган обърна гръб на присъединяването си към Европейския съюз, поне засега, заяви топ представител на блока, отговорен за отношенията с Анкара. Вместо това той предлага икономическо сътрудничество, ако двете страни успеят да възстановят приятелски отношения.

След години застой при опита на Турция да се присъедини към най-големия търговски блок в света, правителствата на ЕС заявиха, че процесът е умрял заради репресиите на Ердоган върху дисидентите, „нацистките“ определения към Германия и референдума, който му даде нови всеохбватни правомощия.

„Всичко са наясно, че, поне засега, Турция се отдалечава от европейската перспектива“, казва за Ройтерс еврокомисар Йоханес Хан, който следи кандидатурите за членство в ЕС.

„Фокусът на нашите отношения трябва да бъде нещо друго“, казва той в интервю след среща на външните министри на ЕС в Малта, където Франция и Германия положиха усилия да се обмисли нова сделка с Анкара, основна на отношения в сферата на търговията и сигурността.

Трябва да видим какво може да бъде направено в бъдеще, да видим дали можем да възстановим някакво сътрудничество“, коментира Хан, допълвайки, че не е имал срещи по икономически въпроси с Турция от януари миналата година, каквито обикновено се провеждат при преговори за членство.

Процесът засега не е официално замразен, но евродепутатите призоваха миналата седмица за официално спиране на преговорите, като някои от тях заявиха, че Турция вече не изпълнява демократичните критерии, за да бъде възприемана като кандидат, камо ли като член на ЕС.

Самият Ердоган заяви за Ройтерс през миналата седмица, че Турция няма да чака на вратите на Европа вечно и ще се оттегли от разговорите за членство, ако продължава определяната от него Ислямофобия и враждебност от някои страни членки.

Икономическият успех на Турция обаче остава причина за популярността на Ердоган сред набожните бедни турци, чиито жизнени стандарти са се повишили. Хан обаче отбелязва, че в момента дори икономиката на Турция се влошава. Европейският съюз е най-големият чуждестранен инвеститор в Турция и най-големият ѝ търговски партньор.

Хан допълва, че ще представи доклад в началото на следващата година пред правителствата от ЕС, за да изясни статута на Турция. Липсата на неотложност показва нежеланието на страните членки на ЕС да предизвикват Анкара, тъй като те разчитат на Турция да задържа мигрантите да навлизат в Европа, казват дипломати.

Според Хан обаче ограниченията върху свободата на медиите, масовите хвърляния в затвора и намаляването на правата на гражданите в момента прави почти невъзможно за Турция да отговори на критериите на ЕС за присъединяване.

По думите на Хан правилата на ЕС „не подлежат на обсъждане“ и блокът няма да „отдели ситуацията с човешките права“ от обсъжданията.

Няма версия на турска демокрация. Има само една демокрация. Турският народ има същото право да живее в свобода, както и европейците“, казва Хан, чиято делегация в Турция е посетила дисидентите в затвора.

На въпрос дали Европейският съюз носи частична отговорност за пренасочването на Турция към по-централизирана система, Хан заявява, че стремежът към промяна е дошъл от вътре в страната.

Никой не може да твърди, че няма вина, но винаги става въпрос за суверенно решение на страната [при определяне на политиката]... Ако имаш определена визия в съзнанието си, трудно е да се намесиш по смислен начин“, казва Хан.

Всички тези усилия към реформиране не се правят заради Европейския съюз, а заради турските граждани“, допълва еврокомисарят, говорейки за процеса, който помогна да се трансформират бившите комунистически страни в Централна и Източна Европа в пазарни демокрации, опитвайки се да се присъединят към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още