IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Statoil за тримесечието се увеличава десетократно

Компанията сигнализира по-рано тази година, че отново е готова за инвестиции

14:50 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Statoil - най-големият петролен и газов производител в Европа, поскъпнаха рязко в четвъртък, след като компанията обяви, че печалбата за първото тримесечие се увеличава заради по-високия добив на фона на възстановяващите се цени на суровия петрол. В същото време компанията задълбочава икономиите си, за да се възстанови от спада на индустрията, продължил повече от две години, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите на Statoil се увеличава с 3,7% - най-високия ръст от 12 декември, което направи компанията най-добре представящата си в Stoxx Europe 600 Oil & Gas Index. От началото на годината досега акциите обаче поевтиняват с 8,1%.

Коригираната печалба след данъци, която изключва финансови и други ефекти, се повишава до 1,1 млрд. долара от 122 млн. долара година по-рано, обяви базираната в Ставангер компания. Сумата е над средната прогноза за 736 млн. долара в проучване на Bloomberg след анализатори.

Statoil прекъсна серията от три поредни тримесечия на коригирана загуба, което изненада пазарите. Компанията е спечелила от почти 60-процентовия скок на Брента и се присъединява към други конкуренти, като BP и Shell, които се радват на възстановяване заради икономиите от последните няколко години.

Насочваме се към ребалансиране на пазара“, каза главният изпълнителен директор Елдар Сетре в интервю. „Най-добрата ни оценка сочи, че през второто тримесечие на тази година ще навлезем в период на ребалансиране и корекция на акциите“, допълва той.

Сетре наложи някои от най-дълбоките съкращения на инвестициите сред големите международни петролни компании, за да оцелее дружеството през периода на спад без да понижава дивидентите. След като намали разходите наполовина от 2014 г. до 10 млрд. долара през миналата година, Statoil потвърди, че очаква да инвестира около 11 млрд. долара през 2017 г., докато в същото време продължава да цели икономии на операциите и проектите за развитие.

Компанията сигнализира по-рано тази година, че отново е готова за инвестиции, като планира разходи между 12 и 14 млрд. долара за периода от 2018 до 2020 г.

Statoil заяви, че е намалила съотношението на дълга до 30% от 35,6%. Компанията допълни, че ще предостави на акционерите дивидент от 22 цента на акция, както се и очакваше, който ще бъде под формата на кеш или акции с отстъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още