IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон очаквано спечели президентския пост във Франция

Във Франция отново сработи обединението срещу "Националния фронт" на Льо Пен

21:05 | 07.05.17 г. 26
<p>
	Еманюел Макрон. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Без изненада във Франция - центристът Еманюел Макрон, кандидат на движение "Напред" (En Marche!), спечели изборите за президентския пост, съобщи France 24. Резултатите от екзит-половете на Ipsos показват, че той е спечелил 65,5% от гласовете на французите. 

Втора остава кандидатът на "Националния фронт" Марин льо Пен с 34,5% от гласовете. 4,2 млн. француци са гласували с празна или невалидна бюлетина, показват още данните на Ipsos. 

39-годишният Макрон ще бъде най-младият президент на Франция, както и един от най-младите лидери в световен мащаб. Неговата победа беше предизвестена, след като повечето основни кандидати, които отпаднаха на първия тур, призоваха за обединение срещу националистическия "Национален фронт" на Льо Пен.

Франция избра статуквото, каза Марин льо Пен, след като бяха обявени резултатите от изборите. Тя поздрави Макрон за неговата победа, но обеща "да продължи борбата".

Льо Пен определи резултатите като "исторически и масивни" за "Националния фронт". Анализатори прогнозираха пред France 24, че резултатите днес подсказват, че "Националният фронт" вече ще бъде фактор в политиката на страната. 

Представители на основните партии във Франция вече коментираха в социалните медии, че резултатът на Макрон е "победа за републиката". 

В своето първо обръщение към французите Еманюел Макрон благодари за доверието и подкрепата и увери, че ще работи, за да оправдае това доверие. Той посочи, че ще се бори за икономическото стабилизиране на страната, за сигурността на французите и единството на нацията. 

В международен план Франция ще продължи да работи за установяване на мира, борбата с климатичните промени и ще бъде на първа линия в борбата срещу тероризма, категоричен беше още Макрон.

Към 17 часа (18 часа българско време) избирателната активност беше по-ниска от тази в предишните избори, провели се през 2012 година, показаха данните на френското Министерство на вътрешните работи. От тях е видно, че правото си на глас са упражнили 63,5% от избирателите. Преди пет години към този част избирателната активност доближаваше 72 на сто.

47,5 млн. френски граждани имаха право да гласуват във втория тур на изборите за президент днес.

Двама кандидати достигнаха до тук след първия тур, провел се в края на април. Тогава центристът Емнюел Макрон спечели малко над 24% от гласовете на избирателите, а Марин льо Пен беше втора с 21,3% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 6 години
Наште управници посредством еврото са се бетонирали отвсякъде като собственици на държавата и отраслите й а народа както винаги кучета го яли бавна бърза смърт важно е с евраците от европа да се заграби колко се може повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
MZ/X
преди 6 години
За България за съжаление нямаше добър избор. Льо Пен беше Фрекзит, а Макрон е Европа на две скорости, което де факто си е елегантно изритване на Източна Европа от ЕС. Общо взето можехме да избираме между бърза и бавна смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
Демокрацията май по тия избори си е дала почивка. А на есен в Германия може да си вземе и отпуска. Нищо читаво не остана от понятието и същността и изобщо. С една дума не работи, просто е твърде лесна за манипулация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 8
lozkhris
преди 6 години
Очаквано - да. Манипулирано и предварително ясно. Сега искам да знам - къде са големите специалисти да прокоментират намесата на Русия? Т.е. руските хакери, командвани от супер-секретен команден център, тинктанкът на който е от пенсионирани военни, успяха брилянтно да повлияят на изборите в САЩ, обаче нещо се спънаха във Франция?!...Бре, ти да видиш...Или май Путин е зодей само когато резултатите не се харесват на красивите и умните. В обратния случай демокрацията направо бие "червените кратттуни" здраво...ХихихихихихиМакрон очаквано беше "избран" - целият пропаганден апарат, вкл държавните институции беше и бяха впрегнати да осигурят победа на един системен безличник, за удължаване на статуквото на банката, за която съвестно е работил толкова време с душа, сърце и задддникИ тъй, преди да излъчи президент - ччернилка или ммюзли, Франция си има президент ппедераст. Ние си имаме па пожжарникари и разни килограми като Лиленцето и ПеевскиЕвропейски ценности:):)En marche:):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Сега Франция страда от (за устойчивия европейски просперитет) вреден подход за прилагане на еврото. За президента на Франция Еманюел Макрон, възможностите са: 1) При запазване на (за устойчивия европейски просперитет) вреден подход за прилагане на еврото щетите за Франция се уголемяват. 2) При (за устойчивия европейски просперитет) полезен подход за прилагане на еврото за Франция се подсигурява социален успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 6 години
*** *** и баща на съучениците си и връсниците си...с 1 дума си е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 19
pjc50313869
преди 6 години
***, ходи чети подхвърлени файлове, коригирани от къв беше там... руското програмистче, дето даже незнае как да си изтрие следите от хакване. Едва ли ще се забравят руските хакерски атаки и оплюването в руската пропаганда, така че за северноазиатската *** настъпват още лоши дни. Гледам и петролчето отново е под $50. така че за бензиностанцията ги чакат лоши дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Много е единна , хеле па силна ...ама давай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 17
pjc50313869
преди 6 години
Французите показаха, че Европа си е единна и силна, колкото и на някой това да не им се нрави. Особено на изток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Блазе ти , удари шестица от тотото ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още