IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: ЕЦБ като цяло няма опасения за финансовата стабилност в Испания

В понеделник испанските регулатори забраниха късите продажби на акции на Liberbank

20:27 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Витор Констанцио. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Витор Констанцио. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) като цяло няма опасения за финансова стабилност в Испания, където в банковия сектор имаше турбуленции. Това увери вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио, цитиран от Ройтерс.

„Предвид икономическия растеж в Испания не мисля, че има специфични рискове“, каза Констанцио в рамките на конференция в Рим.

„Случаят, който имахме, беше много специфичен, който се разви доста бързо. Беше проблем с ликвидността, беше вид банкова паника, която се случи само за няколко седмици“, допълва той.

В понеделник испанските регулатори забраниха късите продажби на акции на Liberbank, за да се справят с домино ефекта, както го описват европейските институции, който може да навреди на цялата банкова система в Испания.

Миналата седмица испанската банка Santander обяви, че ще придобие затруднения си по-малък конкурент Banco Popular, след като акциите на кредитора изгубиха над половината от пазарната си стойност през предходната седмица заради опасения за проблем с ликвидността.

Santander обяви в сряда, че ще придобие 100% от акциите и дълга на Banco на символичната цена от 1 евро и ще привлече капитал за 7 млрд. евро, за да покрие капитала и провизиите, нужни за засилване на баланса на Banco Popular. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още