IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск призова за европейска отбрана на една скорост

Партиите в Европа, подклаждащи настроения срещу ЕС, отстъпват, заяви председателят на Европейския съвет

12:05 | 21.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес за участие с еднаква скорост в Европейския съюз (ЕС) по въпросите на европейската отбрана.

Необходимо е повишено сътрудничество в областта на отбраната, всички в ЕС трябва да участват с еднаква скорост, посочва той в писмо до държавните и правителствените ръководители от Общността, които ще заседават утре и вдругиден в Брюксел, пише БТА.

Срещаме се във време, различно от периода на надигане на силите срещу ЕС преди няколко месеца. Събитията напоследък показват, че преодоляваме предизвикателствата. Партиите в Европа, подклаждащи настроения срещу ЕС, отстъпват. Виждаме, че ЕС отново се явява решение, а не проблем, посочи Туск.

Събитията от последните месеци ни сплотиха допълнително. Трябва да продължим да изпълняваме обещанието към нашите граждани да ги защитим в областите на сигурността, незаконната миграция и безконтролната глобализация. Тероризмът остава голяма заплаха, а за борбата с него задачата е на правителствата. Необходимо е да повишим сътрудничеството си при сигурността онлайн, има нужда от способи за автоматично премахване на терористичната пропаганда, добави той.

По думите му по въпроса с миграцията трябва да обърнем внимание на обстановката в Средиземно море, тъй като броят на незаконно пристигналите в Италия мигранти бележи годишен ръст от 26 на сто. Туск призовава за подпомагане на либийската гранична охрана, защото Либия е съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция. Трябва да се защитим от онези, които искат да злоупотребят с отвореността на Европа, необходими са ни средства за търговска защита, допълни той.

Европейският съвет утре ще обсъди въпросите на вътрешната сигурност, борбата с тероризма и на европейската отбрана, приложението на споразуменията от Минск, посещенията в Брюксел на президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, споразумението от Париж за опазване на природата, оттеглянето на Великобритания от ЕС. В петък срещата ще бъде посветена на икономическата обстановка, миграцията и програмата на Естония за председателството на Съвета на ЕС от началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
да счупихте Либията и са отбраната на 1 ена скорост, обаче ЕС икономически на 50 пеесе скорости, я у лево ве *** кой иска отбрани да си ги плаща, за Жабария ич не ме е еня сами са си виновни щот си ги вкарват емигрантите нарочно чрез НПОтата .... Жабария има сама капацитета да ги отстрелва още в морето, но не ще искат да размиват Еврогеййовете с циггани еми кат искат да се спасяват, паре за отбрани неаме, действайте ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
да счупихе Либи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още