IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от европейците искат ЕС да бъде твърд в преговорите с Великобритания

57% от анкетираните европейци казват, че Brexit е отслабил съюза

15:12 | 21.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две трети от европейците смятат, че Европейският съюз (ЕС) трябва  да бъде твърд с Великобритания в преговорите за Brexit, показва проучване, публикувано в британския вестник „Guardian”.

Общо 65% от анкетираните в Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Унгария и Полша са заявили, че ЕС не трябва да компрометира основните си принципи, докато се опитва да поддържа добри отношения с Великобритания.

Проучването на Chatham House-Kantar показва, че само 18% от хората в деветте страни не споделят същото мнение спрямо 49% от хората във Великобритания, които също смятат обратното – по-точно, че Европейската комисия трябва да се стреми да задържи Великобритания възможно най-близо.

57% от анкетираните европейци казват, че Brexit е отслабил съюза, докато 46% мислят, че напускането на кралството ще навреди на блока. В същото време 70% от британците са на мнение, че ЕС ще страда от излизането на Великобритания от европейското семейство.

Повече от 1000 души във всяка една от десетте страни, между които и Великобритания, са се включили в проучването, проведено преди изборите в Холандия и Франция и икономическия подем, който значително увеличи проевропейския сантимент.

Избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция даде значително предимство на защитниците на блока, според участниците в анкетата. Европейската икономика също така в момента нараства с по-бърз темп от британската и американската. Британското объркване за това каква стратегия да избере кралството в преговорите също влияе в полза на блока, пише „Guardian”.

Друго изследване от миналата седмица на Pew Research Center показва нарастващо одобрение в полза на ЕС, откакто се проведе референдумът за Brexit във Великобритания. Цифрите показват рязък скок от миналата пролет насам, като одобрението нараства с 18 пункта в Германия и Франция, с 15 в Испания, с 13 в Холандия и с 10 във Великобритания. Само 18% от анкетираните искат страната им да напусне ЕС.

Изследването показва и голяма разлика в общото отношение към ЕС между европейския елит (политици, бизнесмени и др. лидери) и широката общественост, като 71% от лидерите споделят, че ЕС им носи полза спрямо 34% от обикновените граждани, които са на същото мнение.

Интересно е, че най-много жители на Гърция и Великобритания смятат, че в следващите десет години и други страни ще напуснат блока.

Запитани за това какво определят като най-голямото предимство на ЕС, по-голяма част от европейците посочват свободата за живот и работа, както и Шенгенската зона. Едва след тях се нареждат еврото и единният пазар.

По повод исляма повече от половината от участниците в десетте страни (53%) казват, че европейският начин на живот е несъвместим с този на мюсюлманите. Това мнение е най-широкоразпространено в Полша с две трети от анкетираните на това мнение, както и в Гърция (64%), Австрия и Унгария (с 62% всяка).

Две трети от анкетираните в Австрия, Унгария и Белгия искат имиграцията от мюсюлманските страни да спре, като за това се застъпват 71% от поляците, 41% от испанците и 47% от британците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ти ако се възбуждаш от педдали и чаллми, аз не ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
red6
преди 6 години
Много си се превъзбудил :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
много ясно, че ше се разпадне просто въпрос на време ... не може някакви бездетни педдали да стоят и *** да да разсъждават над краставицата колко градуса да е крива и развалят континент с хилядолетна история като го пълнят насила с майммуни хванати от къде ли не под прикритието "бежанци", да ми толерират геййпаради и да парадират с тва си постижение и коя как може да свири на каввал с два меха оп Еврокомисари кат Куневица и сега новата Габриеловата пасстърма, че и без данъци със социални жилища и т.н. .... тоя ЕС е развалил икономиките на сумай ти държави, включително и наща, геноцид над народите с толерастия и развъди на маннгали и чаллми ..... Ако тва е съюза еббал съм ти и геййсъюза .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още