IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предсрочните избори в Австрия ще бъдат на 15 октомври

Досегашният парламент още не е разпуснат и ще приключи работата си на 20 септември

13:27 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австрийските власти насрочиха окончателно за 15 октомври предсрочните избори за Национален съвет - долна камара на парламента. Решението бе взето днес на съвместно заседание на правителството и Националния съвет, предаде ТАСС.

Процедурата предвижда още президентът Александър ван дер Белен да публикува постановление за предсрочните избори в официалното печатно издание, но това е чиста формалност, тъй като в страната вече се разгаря предизборна кампания.

Досегашният парламент още не е разпуснат. Той ще приключи работата си на 20 септември, след като гласува закон за сигурността, който цели по-специално да разшири правомощията на тайните служби.

Най-напрегната се очаква да бъде изборната борба за мнозинството в парламента и премиерския пост между сегашния канцлер и председател на социалдемократите Кристиан Керн и председателя на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който бе инициатор на предсрочния вот. Трети претендент в надпреварата е лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още