IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще обяви свиване на стимулите през октомври, прогнозират икономисти

Според анкетираните експерти количествените облекчения ще бъдат спрени изцяло до края на 2018 г.

11:49 | 01.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) по всяка вероятност ще обяви свиване на месечните си покупки на облигации през октомври. Това прогнозират повечето икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. Според мнозинството експерти освен това количествените облекчения ще бъдат спрени изцяло до края на 2018 г.

Очакванията, че ЕЦБ ще свие стимулите си, са подкрепени от силния ръст в еврозоната тази година, макар че инфлацията от 1,5% на годишна база остава под целевото ниво от 2 на сто.

През юли от ЕЦБ казаха, че не са обсъждали ограничаване на програмата за изкупуване на активи, но сигнализираха, че това може да се случи тази есен.

Близо 75% от всички 66 икономисти, анкетирани между 28 и 31 август, очакват регулаторът да обяви промените през октомври. Преди три седмици половината от експертите очакваха такова изявление да има през септември. При последното проучване обаче само 15 икономисти вярват, че на заседанието на 7 септември Марио Драги ще обяви плановете за понижаване на стимулите.

Експертите са единодушни, че количествените улеснения ще продължат и след декември тази година, когато според сегашния план изтича действието им. Месечният обем на изкупуваните активи обаче ще бъде по-нисък от сегашните 60 млрд. евро до 40 млрд. евро поне на първо време.

Силният икономически ръст подкрепя свиването на стимулите, но пък ЕЦБ сега се сблъсква с по-силна валута. Еврото поскъпна с 12% спрямо долара тази година, а силно евро понижава вносните цени, което пък още повече отслабва инфлацията.

Според източници на агенция Ройтерс поскъпващата валута притеснява все повече членове на ЕЦБ.

По всяка вероятност дискусиите ще започнат на 7 септември, но решение едва ли ще има преди германските парламентарни избори на 24 септември.

Мнозинството анкетирани икономисти очакват още ЕЦБ да запази лихвите без промяна и през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Малее паритета отиде на 1.40 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още