IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша пак предупреждава за ЕС на няколко скорости

Президентът Анджей Дуда прогнозира, че и други страни ще напуснат блока, ако той изгуби привлекателността си

09:04 | 06.09.17 г. 3
<p>
	Президентът на Полша Анджей Дуда. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Полша Анджей Дуда. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Полша - консерваторът Анджей Дуда, отново се обяви срещу идеята за Европа на няколко скорости. Той каза, че ако това се случи, има риск да се стигне до напускането и на други държави от блока и до разпадане на Европейския съюз (ЕС), предава Франс прес.

Идеята за ЕС в няколко формата, теглена от авангард от страни, които искат да стигнат по-далеч в сближаването на икономиките и политиките си, се защитава пламенно от френския президент Еманюел Макрон. Неотдавна той бе подкрепен и от премиерите на Белгия и на Люксембург - Шарл Мишел и Ксавие Бетел.

Ако ЕС започне да се разделя официално на съюзи на няколко скорости, със страни с по-голям капацитет за развитие, за взимане на решения, които ще могат официално да влияят върху съдбата на другите, то тогава той ще загуби от своята привлекателност, каза Дуда на икономически форум в Криница в южната част на Полша.

А ако ЕС престане да бъде привлекателен за страните, изключени от първия кръг на взимането на решенията, това ще постави началото на неговия край и ще доведе до нови последователни напускания, допълни Дуда.

Същевременно той изрази и задоволство, че страната му е в ЕС.

Струва си да сме част от ЕС, каза той в присъствието на грузинския му колега Георги Маргвелашвили, който призовава за отваряне на ЕС за членство на нови страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
На Дуда като не му харесва в ЕС да ходи във Варшавския договор. Ако си мисли, че ще го играе вечно американска патерица, жестоко се лъже. Що се отнася до скоростите има поговорка "Петима Полша не чатат". Хем искат в ЕС, хем правилата да не ги касаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Комунизъм е , само че извратен в интерес на Германия ... и прав си , няма да трае дълго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Някои си представят ЕС като комунизма - от всеки според възможностите, на всеки според потребностите :) Само че, както вече знаем, утопиите са нетрайни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още