IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит в еврозоната и в ЕС леко се повишава през второто тримесечие

България също излиза на дефицит след лек излишък през първите три месеца

15:40 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Бюджетният дефицит в еврозоната през второто тримесечие на 2017 г. е достигнал 1,2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Макар че отчита лек ръст от 0,2 пр.п. в сравнение с предишните три месеца, той все пак остава вторият най-нисък за последните две години. Това показват последните сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес.

В Европейския съюз като цяло бюджетният дефицит се оценява на 1,3% от БВП, който също е един от най-ниските за тримесечие за последните две години. Дефицитът бе най-нисък отново през миналото тримесечие на ниво от 1,1%.

През второто тримесечие на годината държавните приходи в еврозоната се равняват на 46,0% от БВП спрямо разходи за 47,2% от БВП. В същото време данните за ЕС като цяло сочат, че приходите са били 44,6% от БВП, а разходите – 46,0%.

Според данните на Евростат само в две страни се наблюдава бюджетен дефицит от над 3 на сто от БВП: Румъния с 4,1% и Обединеното кралство с 3,4%, което рязко е увеличило дефицита си на тримесечна база, тъй като през предишните три месеца той е бил в размер от 1,1%. За голяма част от страните обаче, включително Гърция, Испания и Италия, липсват данни.

В България сезонно коригираният бюджетен дефицит се оценява на 0,7% от БВП за второто тримесечие на 2017 г. За сравнение, през предишното тримесечие страната е отчела излишък от 0,2%, което означава разлика от 0,9 пр.п. На годишна база разликата е почти същата – от 0,8 пр.п. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още