IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът гласува правила за защита срещу пакети от лоши кредити

Кредитните пакети трябва да бъдат опростени и по-прозрачни, преди да бъдат продавани на инвеститори, предвиждат промените

18:12 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Кредитните пакети трябва да бъдат опростени и по-прозрачни, преди да бъдат продавани на инвеститори. Това предвиждат правила, одобрени от Европейския парламент вчера, съобщи пресслужбата на институцията.

Според новите правила бъдещите инвеститорски пакети, които събират в един пакет отделни заеми и други активи (като ипотеки, потребителски заеми или лизингови договори), ще образуват търгуеми ценни книжа - процес познат като "секюритизация". Инвеститорите ще трябва предварително да получават адекватна информация за качеството на тези активи.

Секюритизацията е важен източник на финансиране, който позволява на банките да отпускат повече пари на реалната икономика.

Секюритизарините пакети трябва да бъдат "опростени, открити и стандартизирани", за да се предотврати препродажбата на лоши кредити, които могат да подхранят финансова криза и да съживят процеса, потиснат след ипотечната криза в САЩ през 2008 година.

За да не се поощрява поемането на риск, според новите правила финансовите институции ще трябва да удържат лихва от всички свързани пакети ценни книжа, които продават. В допълнение, повторната секюризация - пакетирането на ценни книжа, които сами по себе си са пакетирани активи - ще бъде забранена.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още