IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската прокуратура ще обвини Пучдемон и заместника му Жункерас

Според в. La Vanguardia каталунският лидер, който е обвинен в бунт и подбудителство към неподчинение, е в Белгия

15:14 | 30.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Ройтерс

Испанската прокуратура повдига обвинения срещу уволнения премиер Карлес Пучдемон и други членове на кабинета му. С обвинение е и бившият му заместник Ориол Жункерас. Те са обвинени в бунт, подбудителство към неподчинение, разхищение на държавни средства "и свързани престъпления", каза главният прокурор Хосе Мануел Маса по време на пресконференция в Мадрид, цитиран от Ройртерс.

Същите обвинения ще бъдат повдигнати и срещу останалите членове на отстраненото от испанските власти правителство, каза Маса дни, след като депутатите в Барселона гласуваха "за" независимост на Каталуня на базата на референдума от 1 октомври.

Обвинения ще бъдат повдигнати и срещу председателя на парламента Карме Форкадел, както и срещу останалите членове на ръководството му.

Бившото правителство на Каталуния е отговорно за това, че членовете му "са произвели конституционна криза, която приключи с едностранно обявяване на независимост на 27 октомври с пълно пренебрежение на Конституцията ни", обяви главният прокурор.

Исковите молби ще бъдат внесени в различни съдилища в зависимост от това кои от обвинените все още имат депутатски имунитет. Според испанската правосъдна система следващата стъпка е да се разбере дали съдът приема жалбите, а след това да започне разследване срещу тях. Ако обвиняемите решат да не се явят пред съдебните власти ще бъдат незабавно задържани.

Ако Пучдемон и останалите обвиняеми бъдат осъдени за подбудителство към неподчинение срещу държавната власт или дори бунт, те са заплашени в най-екстремния случай с до 30 години затвор.

В следствения арест вече се намират лидерите на сепаратистите. Жорди Санчес е лидер на организацията Каталунско национално събрание (КНС), а Жорди Куишар - на "Оминум културал".

Според прокуратурата двамата съименници са изиграли ключова роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на автономната област на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Служителите на каталунското правителство все пак са имали малко време в понеделник сутринта да разчистят работните си места. След това 200 хил. държавни служители ще поемат ръководството на Каталуния от министерствата в Мадрид. Това ще продължи, докато бъде избран нов парламент на провинцията, който след това ще доведе до встъпване в длъжност на ново местно правителство.

Според El Pais Маса оставя отворена възможността Пучдемон, Жункерас и другите бивши министри да бъдат задържани. Като се има предвид характера на престъпленията се очаква разследванията да започнат и те да бъдат призовани за разпит още тази седмица.

Въпреки че La Vanguardia допуска възможността и за тях да бъде поискан постоянен арест, вестникът пише, че Пучдемон и няколко министри от правителството му вече са в Белгия.  

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още