IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Няма непосредствена опасност за кредитния рейтинг на Испания

Продължават спекулациите дали сваленият от власт каталунски лидер Карелс Пучдемон ще се яви в четвъртък на разпит в испанската прокуратура

14:17 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пучдемон по време на пресконференцията си в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пучдемон по време на пресконференцията си в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Поемането на пряк контрол върху Каталуния от испанските власти след обявяването на независимост на областта не би трябвало да има непосредствен ефект върху суверенния рейтинг и кредитните перспективи на страната, посочи днес международната кредитна агенция Standard&Poor's, цитирана от Associated Press.

Възможни са обаче проблеми по-късно през годината, предупреди рейтинговата агенция.

Решението на правителството в Мадрид да се намеси и да свика нови избори "намали вероятността от ескалация на напрежението в краткосрочен план", отбелязва Standard&Poor's. 

S&P подчертава, че не вярва Каталуния да успее да постигне независимост, добавяйки, че нито едно правителство не е признало провинцията като национална независима държава.

Свързаното с тази ситуация обтягане на отношенията обаче "може да доведе до устойчив спад в доверието на бизнеса и потребителите и евентуални нарушения в бизнес дейността, особено в Каталуния", предупреждава агенцията. 

Рейтингът на Испания остава на ниво BBB+ с положителна перспектива.

Междувременно продължават спекулациите за това дали сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон ще се противопостави на заповедта на испанската национална юрисдикция да се яви за разпит в четвъртък като част от разследването за подбудителство към бунтове, след като каталунските депутати гласуваха в полза на отцепването от Испания през миналата седмица.

Пучдемон се появи на пресконференция в Брюксел във вторник, заявявайки, че той и петимата отстранени регионални негови колеги от каталунското правителства, които го придружават там, настояват за „свобода и сигурност" от испанските власти.

Двама от служителите се завърнаха в Барселона късно във вторник, но не е ясно дали самият Пучдемон ще се върне навреме, за да се яви за разпита в четвъртък. Източник, близък до изгоненото правителство, казва, че той е останал в Брюксел в сряда.
 
Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още