IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон: Испанското правосъдие е политизирано

Сваленият каталунски премиер е готов да участва в предсрочните избори в страната

22:01 | 03.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанското правосъдие е политизирано, смята сваленият каталунски премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Ройтерс. "Не съм беглец от правосъдието. Ще се предам на съдебните власти, но на истинските съдебни власти", каза той пред белгийската държавна телевизия RTBF.

В своето интервю Пучдемон каза още, че е готов да участва в местните избори, които ще се проведат на 21 декември. "Готов съм да се кандидатирам. Можеш да проведеш кампания отвсякъде", каза още той.

Пучдемон отказа да се върне в Испания и да се изправи пред съда, за да отговори на обвиненията за предизвикване на размирици и злоупотреба с публични средства.

Карлес Пучдемон замина за Белгия ден преди прокуратурата да повдигне обвинения срещу сваленото правителство на Каталуния. В края на миналата седмица парламентът на провинцията обяви независимост. Мадрид отговори на това с отнемането на автономията, сваленето на кабинета и разпускане на парламента.

На този етап сваленият премиер на Каталуния отказва да се завърне в Испания и да се изправи пред съда с мотива, че няма доверие на испанските власти. Той обаче си сътрудничи с белгийската съдебна система, пише още Ройтерс.

Очакванията са, че Мадрид ще издаде европейска заповед за задържане за Пучдемон и четирима негови министри, които са заедно с него в Белгия. Ройтерс посочва, че Белгия ще има три месеца, за да отговори на искането на испанските власти да върнат сваления каталунски премиер. 

Първите социологически проучвания в Каталуния показват, че управляващата доскоро сепаратиска партия - Junts Pel Si, отново ще спечели изборите с малко над 35% от гласовете. Партията може да получи мнозинство в 135-местния парламент заедно с крайнолявата CUP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Да бе...как не се сетих, защо им е правосъдие като си имат всемогъщи медий...щото нали писаните закони са несъвършени, нека оставим съдбата си на неписаното морално възмездие заливащо ни обилно от медийте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Медиите, подписали манифеста, са "El Nacional", "El Punt Avui", "Diari Ara", "Naci
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Повече от 20 медии в Каталуния са написали съвместен манифест, осъждащ лишаването от свобода на вицепрезидента и министрите на Каталуния и настояването им за незабавно освобождаване. -- и още....четете подробно в линка...Медиите, подписами манифеста, са "El Nacional", "El Punt Avui", "Diari Ara", "Naci
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
fri
преди 6 години
Повече от 20 медии извън Каталония осъждат ареста на министрите и казват, че страната "няма да бъде накарвана да млъкне чрез репресии".В манифеста вестниците и списанията изискват освобождаване на "членовете на законното правителство на Каталония"........http://***.catalannews.com/politics/item/more-than-20-media-outlets-in-catalonia-condemn-the-ministers-arrest-and-say-country-won-t-be-silenced-by-repression
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още