IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон: Ще се предам на „истинското правосъдие“ в Белгия

Белгийската прокуратура потвърди получаването на европейските заповеди за арест за Пучдемон и четирима бивши министри

10:04 | 05.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отстраненият от властите в Мадрид каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че иска да се предаде на „истинското правосъдие в Белгия, а не на това в Испания“. Същевременно той добави, че не е избягал след референдума за независимост в областта, но просто не е можел да подготви защитата си в Испания, пише Brussels Times.

Пучдемон разкритикува и „извънредно варварските действия“ на испанското правителство и на министър-председателя Мариано Рахой. Той ги обвини, че са оркестрирали скорошните събития, довели до това няколко членове на екипа му да влязат в затвора.

Същевременно бившият каталунски лидер призова към „политически диалог“, който според него е единственото решение за настоящата безизходица.  Пучдемон добави, че ситуацията в момента изисква „политика, която Мариано Рахой не употребява“.

„Министър-председателят използва прокуратурата, съдилищата, полицията, дори и предприемачи. Не е правилно, че рискуваме 30 години затвор заради това, че слушахме електората си“, смята той. „Всичко това е извънредно варварско. Бях избран. Волята на каталунския народ бе нелегално смазана“.

Междувременно в нощта срещу неделя Белгия получи европейските заповеди за арест за Пучдемон и четирима придружаващи го служители, които бяха издадени от властите в Мадрид. Главната прокуратура в Брюксел е потвърдила получаването на документите, които сега се проверяват.

Следващата стъпка би била арест на Пучдемон и другите бивши министри, пояснява правосъдният министър на кралството Коен Гейнс. След това в рамките на 24 часа те трябва да бъдат изслушани от съдия, който да реши дали да останат в ареста или да бъдат пуснати на свобода. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Не може да се държиш като мас.тия и да искаш да станеш мъченик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Не може едновременно да е беглец и мъченик. Да избира едното от двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още